Festivalul-Concurs ,,Paul Polidor”(2018)-In memoriam Iosif Sava(1933-1998)

Festivalul-Concurs Internațional de Interferențe Culturale ,,Paul Polidor” marchează în ediția a XIX-a (2018) prin programele sale multi-media ,,Personalități: comemorări-aniversări” 85 de ani de la nașterea și 20 de ani de la moartea muzicologului și omului de cultură român de origine evreiască Iosif  Sava (n. Iosif Segal, 15.02.1933-d.18.08.1998), prima personalitate culturală care a propus ca experiment estetic  și  a  lecturat în fața publicului (august 1987, Gala tinerilor concertiști, Costinești) versurile poetului Paul Polidor din ciclul  ,,Ascultă  Ciacona…”, compuse  pe  fondul  muzical  al  piesei ,,Ciacona în  fa  minor”  a  compozitorului  preclasic  german Johann Pachelbel (1.09.1653-3.03.1706). Ulterior, volumele care conțineau ciclul  ,,Ascultă Ciacona…” au fost dăruite, prin fundația omonimă (la întâlnirile lui Paul Polidor) unor personalități ale lumii științifice și culturale, artiști, ambasade, președinți de state etc. în perioada 1999-2018. Întrucât printre cei peste 300 de intervievați de vedeta tv Marina Almășan (TVR1, TVR2) a fost și Iosif Sava, revista ,,Personalități în aria interferențelor internaționale” (ISSN: 2286-2110), fondată de Paul Polidor, a publicat în nr.7 imaginea bustului marelui culturolog. În amintirea celebrelor sale ,,Serate muzicale” de la televiziunea națională Festivalul-Concurs Internațional ,,Paul Polidor” propune copiilor și participanților la programele de interferențe să redescopere opera marelui muzicolog și om de cultură Iosif Sava. Reper: ,,Lângă el, în spaţiul fermecat al Seratei, părea foarte firesc să atârni totul de o frază, de o privire, de un sunet alb pierdut în culori de poză veche. Lângă el, o carte de acum un veac devenea mult mai importantă şi actuală decât ştirile zilei, muzica, religia, arta păreau la fel de fierbinţi ca programul de privatizare. Şi, oricât de tăioasă  ar  fi fost o controversă, nu lăsa niciodată ura să-şi facă loc în Serata sa: finalul însemna întotdeauna întoarcerea într-un amfiteatru senin de Grecie veche. Iosif Sava a fost singurul care, în aceşti ani ai politicii, negoţului şi tâlhăriei, a oferit omului de cultură un refugiu pentru demnitate. S-a opus cu toată fiinţa lui căruntă şi distinsă asaltului mârlăniei, pragmatismului feroce, ignoranţei mulţumite de sine, rânjetului dizolvant, kitschului dezlănţuit, divertismentului cretin. Şi  lumea  aceasta  nouă,  de orori şi porcării colorate, nu l-a iertat…”(CRISTIAN TUDOR POPESCU, https://www.gandul.info/puterea-gandului/cine-l-a-ucis-pe-iosif-sava-6062017).

FESTIVALUL-CONCURS INTERNAȚIONAL

de interferenţe culturale (Ed.a XIX-a,2018)

Paul Polidor

CONCURS DE INTERPRETARE – MUZICĂ CULTĂ

SE VA DESFĂȘURA ÎN PERIOADA 24-25 NOIEMBRIE 2018

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ DE ARTE NR.4

SECȚIUNILE:

 1. – Interpretare instrumentală
 2. – Muzică de Cameră
 • Concursul este deschis  tinerilor care studiază muzica instrumentală în cadru instituţionalizat sau particular. Pentru cei care studiază muzica în cadru instituţionalizat concursul se desfăşoară pe clase, iar pentru cei care studiază în particular – pe ani de studiu.
 • Concursul se desfăşoară într-o singură etapă, vârsta limită superioară fiind 14 ani împliniţi în anul calendaristic în care se desfăşoară concursul.
 • Repertoriul de concurs pentru toţi participanţii: două lucrări diferite ca stil şi mişcare. Minutaj maxim: 15 minute.
 • Fiecare participant va primi o diplomă de participare.
 • Premiile vor fi decernate de un juriu alcătuit din profesori de specialitate ai şcolilor de muzică; Decizia juriului şi orice hotărâre ale acestuia sunt definitive şi fără drept de contestaţie.
 • Ultimul termen de înscriere este 7 noiembrie 2018.
 • Înscrierile se vor face prin:
 • Completarea Fișei de înscriere atașată și
 • Achitarea sumei de:

50RON/persoană pentru Secţiunea Interpretare instrumentală,

40RON/persoană pentru Secţiunea Muzică de Cameră,

în contul Fundaţiei „Paul Polidor” RO.75.BAC.X.00.00.00.300.188.6000 deschis la UNICREDIT BANK S.A., cu specificația „SPONSORIZARE PROGRAME INTERFERENŢE CULTURALE FUNDAŢIE”.

 • Fișa de înscriere și copia recipisei-depunere în contul bancar al fundaţiei vor fi trimise pe mail: paulpolidor@yahoo.com până pe data de 7 noiembrie 2018.
 • Informaţii suplimentare la tel.: 0740.47.48.14 / 0763.765.567 / 0727.3444.04
 • ===========================================

FIȘĂ DE ÎNSCRIERE

FESTIVALUL-CONCURS

 de interferenţe culturale internaţionale

Paul Polidor

Ediţia a XIX-a (24-25 nov.2018) – Bucureşti 

 

NUME…………………………………PRENUME………………………………………………..

VÂRSTA……CLASA…..AN DE STUDIU(pentru particulari)…….

ADRESA……………………………..…………………………………………

TEL……………………………………………………………………………

E-MAIL……………………………………..…………………………………

ȘCOALA………………………………………………………………………

COPIE RECIPISĂ ,,SPONSORIZARE PROGRAME INTERFERENŢE CULTURALE  FUNDAŢIE” ACT BANCAR

Nr……………………………………………………..……………………………

PROFESOR………………………………………………………..…………

PROF. ACOMPANIATOR……………………………………………….……………

SECȚIUNEA…………………………………………………………………….

INSTRUMENT………………………………………………………….………

REPERTORIU:

1………………………………….……………………………./MINUTAJ………

2………………………………………………………………./MINUTAJ………

 

DATA,                                                           SEMNĂTURĂ PĂRINTE,

 

 

 

Pin It on Pinterest