Cristina Deleanu despre opera culturală ,,Paul Polidor & Poetic-Sequential Music”

,,Paul Polidor a avut împreună cu noi (Cristina Deleanu și Eugen Cristea – n.edit.) la Centrul Cultural ,,Eminescu” din Sectorul 2 (recitalul Paul Polidor a avut loc pe 14 noiembrie 2019, exact la 150 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, 1869-1888 / n.edit.) sau, mai corect, el a lansat un Audio-Book, pe afișul de azi apare și poza noastră de-atunci, deci: Iulia Hasdeu, un geniu al poeziei românești, aș putea spune, un copil care la 18 ani avea studii înalte în Franța și care a scris în limba franceză, ceea ce nu-i la îndemâna oricui /…/, prin urmare Paul e de admirat și pentru această intenție, plus că vorbește în atâtea limbi acest băiat, de mă zăpăcește, în azeră, în turcă, în franceză și în rusă (nici nu-i așa complicat…) etc. și care ne face surprize cu niște poeți absolut remarcabili, necunoscuți la noi și nu chiar la îndemâna tuturor (îmi pare rău că trebuie să spun, dar ăsta-i adevărul: eu de Vâsoțki și Okudjava am auzit de-acum 40 de ani, dar alții n-au auzit nici de acești poeți, nici de cei înveșmântați muzical de Paul Polidor), care are un merit deosebit în a scormoni și-a căuta, a afla și-a demonstra că se poate, apoi și a compune pe marginea acelor poeme multilinguale ca un nebun, dar un nebun frumos, precum în sintagma lui Fănuș Neagu… ”

CRISTINA DELEANU

Librăria ,,Mihai Eminescu” București, 5 dec.2019*

——————————————————–

*Lansarea volumelor ,,marca Paul Polidor”, și anume:

1.=,,Orfeu rus pe plai românesc”(Editura Cadrelor Didactice din România-București, director fondator, lector, corector, editor: Paul Polidor, 352 pagini cu inserturi color, 2019) de Prof.Univ.Dr.Dumitru Balan; 2.=,,Береги/Maluri” de Tetiana Dziuba & Serhii Dziuba (Ucraina), antologie de texte poetice tălmăcite de Paul Polidor, 212 pagini, Editura Fundației ,,Paul Polidor”, 2018;

3.=,,De dor mai moare câte un Actor…” de Paul Polidor (versuri), cu CD GRATUIT inclus și lansarea unor poeme recitate ori cântate pe versuri de:

Mihai Eminescu(,,Odă în metru antic”-fragm.);

Rainer Maria Rilke (,,Das Märchen von der Wolke”, interpretare în limba germană: Paul Polidor);

Ion Heliade Rădulescu (,,Zburătorul”);

,,Hatırlasana” de Barış Manço (interpretare în limba turcă: Paul Polidor);

Petru Jipa (,,De ce mor stelele?…”);

Georg Trakl (,,Ein Winterabend”/ interpretare în limba germană și tălmăcire în limba română de Paul Polidor);

Paul Polidor (,,Disemiclepsidra”).

Recită: actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea.

A doua lansare a cântecului ,,De ce mor stelele? Maestrul Dinică a plecat…”. Lyrics by Petru Jipa. Music, Arrangements & Performed by Paul Polidor. Editura și Casa de Discuri ale Fundației ,,Paul Polidor”, București, România.