ONG: Polidor a debutat TV la ,,Feriți-vă de măgăruș!”, în 1993, la invitația lui Eugen Cristea!

Stimați prieteni, am uitat ce cântec am filmat atunci, probabil că ,,Să ghicim din alfabet!”(pe care l-am regândit ca text de refren, deci un remake după textul arghezian), de aceea Eugen, reamintindu-și de acea primă colaborare a noastră cu atâta precizie, dovedește că are o memorie nu de ,,Măgăruș”(asta ca să reintrăm în atmosfera spectacolelor pentru copiii de grădiniță), ci o memorie de ,,Elefănțel”!(Paul Polidor).

Iată,   în   premieră,   un   fragment   din   prefața   volumului   în   curs   de   apariție   sub   semnătura  lui  Eugen  Cristea  ca  autor-antologator:,,Muzica lui Paul Polidor în casa familiei Tarkovski”.

,,Există pe lume oameni care se bucură de ceea ce am putea numi – SPER, FĂRĂ A GREȘI – o anume predestinare. Firește, fiecare are un destin al său, înscris, poate, în stele încă de la naștere, destin pe care și-l urmează cuminte sau poate chiar vrea să-l înfrunte. Adesea înfruntându-l inutil. Vezi celebra poveste a lui Oedip. Vorba ceea: ,,Ce ți-e scris în frunte ți-e pus”. Și, când spun ,,predestinare”, gândul mă poartă – fără doar și poate – către eroul acestor rânduri: Paul Polidor. Paul Polidor, tinerelul timid și slăbuț care, cu peste treizeci de ani în urmă, bătea cu emoție la porțile afirmării (primul său cântec datează din 1976, ,,Frumoasă ești, pădurea mea…” pe versurile clasicului român George Topârceanu, ulterior Mihai Constantinescu realizând pe același text cântecul propriu-n.edit.). Pe vremea aceea, poarta i s-a deschis la emisiunea TV ,,Feriți-vă de măgăruș!”, o emisiune care, viața a demonstrat-o din plin, a făcut cu adevărat istorie. În calitate de prezentator și co-realizator al emisiunii sus-amintite, convingându-mă pe loc de o personalitate cum nu prea mai întâlnisem până atunci,  după  ce mi-a recitat și cântat câteva poezii și compoziții proprii, l-am invitat pe Paul Polidor să participe la câteva înregistrări, prilej cu care acesta a adus pe micile ecrane ceva nemaiîntâlnit până atunci: un alt gen de muzică, o cale încă nedescoperită și, cu atât mai mult, neexploatată. Ascultam cu uimire și descopeream ceva cu totul nou, inedit: sunete uneori stranii, ciudate de-a dreptul, dar, Doamne, cât de aparte și de sugestive. Paul și-a numit propriul curent muzical-interpretativ ,,Poetic-Sequential Music / muzică poetic-secvențială”. Ei bine, a avut succes. Și – mă credeți sau nu –  are în continuare, după atâția și atâția ani.(Cu un deceniu în urmă a apărut primul studiu din lume despre ,,stilul Polidor”, semnat de prof.univ.dr.Marcel Frandeș de la Conservatorul bucureștean, Universitatea Națională de Muzică:,,Paul Polidor, creator al stilului POETIC-SEQUENTIAL MUSIC”-nota Editurii Fundației ,,Paul Polidor”, 26 ianuarie 2020).

EUGEN CRISTEA, 25 ian. 2020