Paul Polidor:,,Maestrul Dinică a plecat”-Poetului Grigore Vieru/A recitat: Cristina Deleanu

Din spectacolul PAUL POLIDOR – MAESTRUL DINICĂ A PLECAT… (Teatrul IndART, 2020): textul poetic ,,CINE NI TE-A FURAT…” a fost selectat de actrița CRISTINA DELEANU pentru a-l include în recitalul său.  ELENA ARMENESCU:,,Impresionat de opera poetului Grigore Vieru, care a demonstrat totalul angajament de luptă cu ajutorul cuvântului pentru reîntregirea țării,  și de moartea sa năprasnică la trecerea în lumea umbrelor, Paul Polidor, asociindu-se acestui ideal, a scris: In memoriam Grigore Vieru (14 febr.1935 – 18 ian.2009) “Cine ni te-a furat, frumoaso,/ Ne-a îmbrăcat iubirea-n bernă,/ Hain şi hulpav n-a-nţeles/ Că noi dormim pe-aceeaşi pernă. /… / Şi-amarul chinuit în stropi de vin…// Nu doare dorul de merinde/ Cum doare sângele din slovă/ Noi te rugăm, cu gene aburinde,/ Să nu ne părăseşti, Moldovă !… “(CINE NI TE-A FURAT…)

CINE NI TE-A FURAT…

In memoriam Grigore Vieru

(14 febr.1935 – 18 ian.2009)

Cine ni te-a furat, frumoaso,

Ne-a îmbrăcat iubirea-n bernă,

Hain şi hulpav n-a-nţeles

Că noi dormim pe-aceeaşi pernă…

Ne-a împlântat o inimă de ceară

Dacă plângeam, părea că ne topim,

Bieţi peregrini cu arma o chitară

Şi-amarul chinuit în stropi de vin…

Nu doare dorul de merinde

Cum doare sângele din slovă

Noi te rugăm, cu gene aburinde,

Să nu ne părăseşti, Moldovă !…

Paul Polidor

(text din proiectul interzis radio-tv în România ,,PAUL POLIDOR – BASARABIA, DRAGOSTEA MEA !…-ILIE ILAȘCU ROMÂNUL” și apărat la Chișinău de către patriotul român, SILVIA GUZUN, în anii sumbri pentru dreptul la românitate și apărarea ființei naționale, 1992-1997…)