Daniela Nedelcu alături de oamenii de cultură Eugen Cristea și Cristina Deleanu-Fest.Polidor-2018

EUGEN CRISTEA (material scris cu câteva zile înaintea spectacolului ,,MAESTRUL DINICĂ A PLECAT”-Teatrul InDArt, cu texte și cântece din opera culturală PAUL POLIDOR; Recital de versuri interpretate de actrița CRISTINA DELEANU, 5 febr.2020):

,,Există pe lume oameni care se bucură de ceea ce am putea numi – SPER, FĂRĂ A GREȘI – o anume predestinare. Firește, fiecare are un destin al său, înscris, poate, în stele încă de la naștere, destin pe care și-l urmează cuminte sau poate chiar vrea să-l înfrunte. Adesea înfruntându-l inutil. Vezi celebra poveste a lui Oedip. Vorba ceea: ,,Ce ți-e scris în frunte ți-e pus”. Și, când spun ,,predestinare”, gândul mă poartă – fără doar și poate – către eroul acestor rânduri: Paul Polidor. Paul Polidor, tinerelul timid și slăbuț care, cu peste treizeci de ani în urmă, bătea cu emoție la porțile afirmării (primul său cântec datează din 1976, ,,Frumoasă ești, pădurea mea…” pe versurile clasicului român George Topârceanu, ulterior Mihai Constantinescu realizând pe același text cântecul propriu-n.edit.). Pe vremea aceea, poarta i s-a deschis la emisiunea TV ,,Feriți-vă de măgăruș!”, o emisiune care, viața a demonstrat-o din plin, a făcut cu adevărat istorie. În calitate de prezentator și co-realizator al emisiunii sus-amintite, convingându-mă pe loc de o personalitate cum nu prea mai întâlnisem până atunci,  după  ce mi-a recitat și cântat câteva poezii și compoziții proprii, l-am invitat pe Paul Polidor să participe la câteva înregistrări, prilej cu care acesta a adus pe micile ecrane ceva nemaiîntâlnit până atunci: un alt gen de muzică, o cale încă nedescoperită și, cu atât mai mult, neexploatată. Ascultam cu uimire și descopeream ceva cu totul nou, inedit: sunete uneori stranii, ciudate de-a dreptul, dar, Doamne, cât de aparte și de sugestive. Paul și-a numit propriul curent muzical-interpretativ ,,Poetic-Sequential Music / muzică poetic-secvențială”. Ei bine, a avut succes. Și – mă credeți sau nu –  are în continuare, după atâția și atâția ani.(Cu un deceniu în urmă a apărut primul studiu din lume despre ,,stilul Polidor”, semnat de prof.univ.dr.Marcel Frandeș de la Conservatorul bucureștean, Universitatea Națională de Muzică:,,Paul Polidor, creator al stilului POETIC-SEQUENTIAL MUSIC”-nota Editurii Fundației ,,Paul Polidor”, 26 ianuarie 2020). Vorbeam la început despre predestinare. Ei bine, da, o spun cu toată convingerea, dincolo de orice, Polidor este PREDESTINAT să fie un om al CULTURII. Pentru el, Cultura este un adevărat ,,modus vivendi”. Paul reprezintă –dacă vreți– un etalon al omului Renașterii. O spun cu aceeași convingere și admirație. De ce al Renașterii? Pentru că, dincolo de muzica pe care o elaborează cu osârdie, muncă, inventivitate și talent, cunoaște aproape la perfecție nenumărate limbi străine, le vorbește, le scrie, le cântă, le studiază. Are zeci și zeci de studii, zeci și zeci de cărți publicate, zeci de cărți în lucru, zeci de monografii, una mai documentată și mai interesantă decât alta etc. Și nu se oprește măcar o clipă. Nu doarme nopți de-a rândul, mereu în căutarea a ceva nou, a ceva inedit, a ceva ce este încă nedescoperit. Nu are rost să enumăr în rândurile de față măcar o mică parte din lucrările sale, acestea fiind expuse și apreciate pe larg în atâtea și atâtea studii asupra operelor, studii așternute pe hârtie sau undeva în spațiul virtual, scrieri elaborate de unele dintre cele mai remarcabile personalități ale culturii de pe aproape toate meridianele și paralelele  globului. Și asta nu e puțin lucru. Dimpotrivă. Laureat internațional al multor Academii*, invitat de onoare în multe țări a căror limbă o cunoaște până în cele mai mici amănunte, Polidor este – practic – mai cunoscut, mai apreciat și mai prețuit peste hotare decât în propria sa țară. Poate și din acest motiv a scris o serie de poeme socio-politice în care își exprimă dezamăgirea și, mai ales, revolta. Am recitat câteva dintre aceste poeme pe un CD pe care l-am realizat sub bagheta sa, multe dintre aceste poeme fiind chiar interzise pe diverse posturi de televiziune aservite mai-marilor zilei, atât de inutili și trecători, toți având profunda convingere că vor moșteni Pământul. Polidor abordează cu aceeași lejeritate și piese de pe alte meleaguri, așa-numitele ,,cover”-uri, pe care le aduce în fața publicului cu o interpretare cu totul și cu totul personală, bucurându-se și în acest mod de un binemeritat succes. Dacă nu am fi avut împreună nenumărate ,,cântări” – fiind martor direct la contactul său cu spectatorii – nu l-aș fi lăudat atâta. Și, oricum, cred că aș face-o zadarnic. Pentru că – și asta e o altă mare calitate a lui Polidor – acest băiat mai suferă de ceva, de o boală foarte gravă, mai cu seamă în zilele noastre: e foarte modest. El își face treaba pentru care este predestinat, așa cum spuneam la început. Și o face cu dăruire, cu bucurie proprie, dar, în același timp și cu bucuria de a-i bucura pe cei din jur și atât. Fundația care îi poartă numele a fost de mare ajutor celor mai diverse categorii sociale. A dat la iveală și a încurajat nenumărate talente de cele mai amestecate vârste. Am fost împreună cu Paul în majoritatea liceelor, în grădinițe, în școli. De fiecare dată ne-am dat sufletul și inima pentru bucuria micilor și mai mărișorilor spectatori. Alături de minunata actriță Cristina Deleanu, am alcătuit un trio care s-a dovedit a fi un real focar de lumină și cultură – dacă vreți, chiar de inițiere în poezie și poezia cântată, atât în limba neamului nostru, cât și în diverse limbi ale pământului, de la cele romanice și germanice la cele slave și turcice – pentru cele mai diverse categorii de spectatori. Paul Polidor a scos pe piață – atenție, în mod GRATUIT! – zeci de CD-uri oferite cu drag tuturor. Dar ceea ce m-a impresionat în mod deosebit a fost prestația sa recentă (14 noiembrie 2019) la Centrul Cultural Mihai Eminescu, cu prilejul evocării celei ce a fost ireplasabila personalitate, Iulia Hasdeu. Cu acest minunat prilej – deci, cum spuneam și repet, un nou act de CULTURĂ! – pot spune cu mâna pe inimă că Paul Polidor s-a întrecut pe sine. A susținut un recital alcătuit numai din compozițiile sale, pe versuri ale celor mai diverși poeți din cele mai diverse culturi. Mai mult decît asta, unele dintre compoziții interpretate în limba originală!!! Printre altele, rusă, turcă, germană, azeră etc. Un adevărat regal de cultură muzicală și poetică, o restituire în cheie modernă a marilor valori autohtone și universale. Și să nu cumva să uit că – în generozitatea sa deja proverbială – Polidor a mai relansat un nume de referință în muzica populară, cea de calitate, cum altfel! E vorba de neobositul Ion Fănescu, o adevărată enciclopedie de cântece și versuri populare splendide, prin care creează un portret valoros al sufletului țăranului român, așa cum este el cu adevărat… Mereu neobosit, Polidor lucrează deja la noi albume, la realizarea cărora sper din tot sufletul să fim cooptați. Nu de alta, dar vom participa tot cu sufletul. Și din suflet. Aș putea continua, practic, la nesfîrșit cu acest ,,laudatio” , dar pentru astăzi cred că este de ajuns. Încă o mică durere: mi-aș dori ca Paul Polidor să aibă o soartă ceva mai bună în lumea artistică de la noi! Și știți de ce? Pentru că merită… Atât.”

EUGEN CRISTEA, 25 ian. 2020