Gabriela Munteanu: Paul Polidor, purtător al Restului de Jar din Vechiul Testament

NAPOCA NEWS

Paul Polidor, purtător al «RESTULUI DE JAR»

• publicat la: 26 June 2009

Deşi în versurile sale intuieşte că :« Din fosa vremii ies
Wagneriene-alămuri »
ceea ce poate fi interpretat nietzschenian, ca vestirea împărţirii lumii în supraoameni şi oameni, Paul Polidor cheamă în jurul muzicii şi versurilor sale, direct sau indirect, o lume de davidieni, oameni, nu supraoameni, lume la care au visat cândva Schiller şi Beethoven atunci când au spus prin cuvânt înveşmântat în muzica din Simfonia a IX-a :« daţi-vă mâna, milioane de oameni ». În colecţia de piese muzicale din recitalurile lui se strâng solişti-davidieni din România şi Bulgaria, Macedonia, Turcia, Rusia şi Serbia, Slovacia sau Azerbaijan, alături de Franţa, Spania, Anglia şi Germania. Paul Polidor cântă şi dă hrană sufletească omului dintotdeauna, hrană absolut necesară celor din mileniul nostru : cântă despre eterna Mamă, care nu moare niciodată, despre poveşti simple în dimineţi proaspete, despre dialogul cu nostalgia. Tot el împarte, discret şi înţelept, compasiune, în cele mai lumeşti şi obişnuite situaţii. Aşa ne-am cunoscut pe culoarele Facultăţii de Muzică, atunci când, fără cuvinte multe, vorbind mai ales cu ochii şi expresivitatea mâinilor, mi-a dăruit, în ziua morţii mamei mele, un CD, în care prima piesă pe versurile lui Adam Suchanský face cât o sută de condoleanţe. Paul Polidor ştie /…/să creeze un spaţiu al binelui. Şi atunci, spun eu, că el poate fi un purtător al “restului de jar”, despre care se vorbeşte în Vechiul Testament, rest de bine care, împrăştiat, poate să aprindă focul îmblânzitor al răului. Pentru că din fosa vremii pot fi auzite, dacă se revitalizează, “restul de jar” şi armonii de orgă asemenea ciacconei de Bach.

Prof.univ.dr.Gabriela Munteanu

DTP Imagine Paul Polidor: George Roca (Sydney-Australia)

———————————————————————————————————————————–