E.Abălaru despre volumul ,,Paul Polidor-reformator al Poeziei Cântate” (Em.Craiu)

Text în premieră despre volumul de eseuri analitice (,,Paul Polidor – reformator al poeziei cântate universale”, Editura Fundației ,,Paul Polidor”, București, 2009) al regretatului om de cultură Emanuel Craiu (n.11.02.1940-d.24.01.2017) despre ariile de estetică interferențială ,,Sung Poetry & Poetic-Sequential Music” concepute de poetul și compozitorul-interpret începând cu 1976: ,,Când l-am cunoscut pe Paul Polidor în anul 2003 a fost o mare surpriză. Era ceva nou atât în conținut, cât și în formă. Surpriza a fost atât de puternică, încât ne-a determinat (pe soțul meu, Emanuel Craiu, și pe mine) să căutăm a afla mai mult despre acest tânăr și entuziast artist. Mărturisesc că era prima dată când făceam cunoștință cu acest mod de interpretare artistică, noi fiind melomani înrăiți și ascultând foarte multă muzică clasică. Încet, cu mult interes, am aflat că este poet, dar că se apleacă cu multă grijă asupra poeziei românești și străine, pe care apoi o redă în muzică. Am descoperit astfel în CD-uri peste 100 de piese de ,,Sung Poetry” și ,,Poetic-Sequential Music” (concepute de Polidor începând din 1976). Atunci lui Emanuel i-a venit ideea de a scrie această carte despre câteva lucrări ale lui Paul Polidor, cel care are o voce aparte, cu posibilități interpretative multiple, dar și cu un talent creator care captează publicul și îl poartă prin universul poetic, românesc și universal, pe aripile muzicii. De atunci stilul componistic și interpretativ al lui Paul Polidor s-a perfecționat, iar repertoriul s-a îmbogățit substanțial.”

Prof.Ecaterina Abălaru (2019)