Centrul On-line ,,A.Grigorescu”-Ed.CDR: Prof.Univ.Dr.Copillin & Efectul ,,Samozdrav”

Centrul On-line ,,A.GRIGORESCU” al EDITURII CADRELOR DIDACTICE DIN ROMÂNIA-București va edita în curând interviul aniversar DECALOG-90(n.17.02.1931) cu celebrul eminescolog DUMITRU COPILU-COPILLIN, membru al Dept.Onorific ,,INTERNATIONAL ACADEMY of CULTURAL INTERFERENCES PAUL POLIDOR” / since 2016.  PROF.UNIV.DR.DUMITRU COPILU-COPILLIN: Vă propun, stimați prieteni ai interferențelor culturale din cadrul programelor Festivalului Internațional On-line ,,Paul Polidor” și Editurii Cadrelor Didactice din România (fondate în cadrul ONG-ului omonim), să medităm împreună asupra efectelor unui element de importanță crucială pentru viața și sănătatea noastră și a celor din jur, în general pentru supraviețuirea omului pe acest pământ în relația sa cu cerul nostru/planetar/cosmosul, despre care am aflat câte ceva de la cineva din anturajul cosmonauților. Precum toți oamenii, acești cosmonauți, ca să supraviețuiască și în Cosmos, savanții au fost preocupați să le asigure acolo și condițiile de viață, între care „aerul”, pe care anterior pe pământ prin reflex îl respirau, fără de care în câteva secunde n-ar mai fi putut trăi. Deși aerul conține:

-azot;

-oxigen;

-dioxid de carbon și alte gaze

(78,084% Azot-N²,  20,947% Oxigen-O², 0,03-04% Dioxid de carbon-CO² ș. a.), lumea obișnuită știe atât: că, pentru a respira, ca să trăiești ai nevoie de oxigen (poluarea considerându-se cel mai mare pericol pentru viața de pe planetă, mai ales datorită excesului de bioxid de carbon, și de aici măsuri severe pe plan mondial / diminuarea poluării, oprirea defrișării pădurilor, iar acasă aerisirea camerei prin deschiderea geamurilor, chiar acum cu „COVID 19”, de unde și „obsesia pentru oxigenare”/.

Și acum întrebarea-cheie: de ce interesul numai pentru oxigenare, deci pentru Oxigen (al doilea ca volum, 20,947% din aer),  nu  și pentru Dioxidul de carbon (oare pentru că ar avea volumul cel mai mic, 0,03-0,04%?, cu toate că prezența lui în atmosferă la concentrația de circa 0,04% este strict necesară în vederea păstrării echilibrului biosferei, deci a vieții animalelor și a omului; parte din surplusul de bioxid de carbon este absorbit de plante) ?…

Asigurarea cu Oxigen – ca „obsesie” pentru supraviețuire a omului și a întregii omeniri – este în grija Mamei noastre Natura, care ni-l oferă gratis cu ajutorul fotosintezei/asimilării clorofiliene, la plante (sângele verde al planetei): seva pompată de la rădăcină și urcând până la frunză în contact cu lumina solară produce oxigenul. Oamenii de știință preocupați de asigurarea cu „aer” a cosmonauților în navele cosmice au inventat un dispozitiv complex de măsurare și dozare a Bioxidului de carbon/CO² – din ceea ce în limbajul comun numim „aer” – adică:

CO² între 3% (sub 3% omul moare în lipsa lui)

și 6% (peste 6% omul tot moare prin intoxicare).

Așadar, unul din constituenții aerului, alături de „Oxigen”, este „Carbonul” (oxidat, de care tot omul se ferește, el fiind și o principală componentă a poluării sau dublul său, bioxidul de carbon/sub înfățișarea fumului din viața de toate zilele, de care se moare prin sufocare, accidentele de acest fel fiind frecvente, – chiar eu am pățit-o, după ore de leșin cum oare de mi-am mai revenit).

În navele spațiale din Cosmos, pentru ca omul să supraviețuiască, se utiliza dispozitivul complex, de măsurare și dozare a raportul inclusiv dintre oxigen și dioxidul de carbon, dar revenind pe pământ, în contact cu aerul natural cosmonauții având mari probleme  de adaptare, aceiași savanți au reinventat pentru aceștia aici pe pământ un dispozitiv mult simplificat   – numit  „SAMOZDRAV” (dispozitiv de „autoînsănătoșire”/cu ajutorul lui „singur poți să-ți menții sănătatea”), în timpul inspirației/expirației îți măsoară și dozează volumul standard necesar al Oxigenului (20,947%) și Dioxidului de carbon (0,03-0,06%) din aerul respirat normal. În grija pentru cei puțini care zboară în cosmos, dar se întorc pe pământ, unde urmează să se adapteze la condițiile pământești – lucru valabil/necesar deopotrivă și pentru toți pământenii – aceiași savanți au adaptat acest dispozitiv complex utilizat în cosmos, sub forma unui dispozitiv simplificat, din material plastic – cum spuneam, numit ”Samozdrav” -, precum cel din imagine (din material plastic, alb-albastru),  accesibil oricui, ca să-l poată cumpăra și utiliza oricine,  mai ales pentru a atrage atenția asupra rolului ”C” (carbonului) ” în viața omului, în doza standard (0,03-0,06%).

Lipsa interesului public în general față de „C” a impus restricții comerciale și naționale. Totuși, în împrejurări excepționale întâmplătoare, în urmă cu mai bine de un deceniu, două exemplare au ajuns și în posesia mea, pe unul folosindu-l, dovada că acesta există, altul, însă, a rămas încă sigilat, efect al altei împrejurări.