Centrul ONG On-line ,,Prof.A.Grigorescu”: Japonia & Ceremonia Ceaiului(Teodora Ion)

Japonia: tradiții și obiceiuri

(Partea întâi: despre Purificări Ritualice și Ceremonia Ceaiului)

Japonia este țara cu unele dintre cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, datorită, în primul rând, culturii unice moștenite din perioada antică, dar și a modului în care toate acestea au fost păstrate și menținute de-a lungul timpului. Cultura japoneză este dominată de un cod de etichetă foarte strict, ale cărui reguli, dacă nu sunt respectate, riscă să aducă jigniri celorlalți. Una dintre reguli constă în modul cum intrăm într-o casă japoneză, și anume: ne descălțăm și purtăm papuci oferiți de gazde la intrare. Această regulă este valabilă și în cazul galeriilor de artă, muzeelor și chiar a toaletelor.

O altă tradiție japoneză este „Ceremonia Ceaiului”, în care este implicată prezența unui maestru al ceaiului, cești speciale de ceai și un ambient deosebit. Majoritatea hotelurilor importante din orașele mari (Hotelul Imperial, Hotelul Okura şi Hotelul New Otanai-Tokyo) oferă experienţa ceremoniei ceaiului turiştilor. De cele mai multe ori experiența durează 20 de minute, dar în unele situații poate dura și două ore.

Gazda și oaspetele își vor oferi reciproc o plecăciune în liniște deplină, apoi se vor purifica ritualic, spălându-se pe mâini și clătindu-și gurile cu apă dintr-un bazin de piatră. Își vor îndepărta apoi încălțările înainte de a intra în camera special rezervată ceremoniei ceaiului. Așezarea se va face în ordinea prestigiului.

Oaspeților li se va servi o masă formată din mai multe feluri, însoțite de sake și un desert dulce, mic. După masă, se face o pauză în care oaspeții părăsesc încăperea, iar gazda o mătură, o decorează cu aranjamente florale și se pregătește pentru servirea ceaiului.

Teodora Ion