Polidor: ,,A meritat să?… Amza -90(n.7 aprilie): Iată-ne iar aici, unde voi m-ați umilit!”

A MERITAT SĂ ?…

Paul Polidor – membru al Academiei de Literatură și Arte a Ucrainei

,,13 decembrie 1983. La universitate luăm o pauză de cursuri. Suntem duşi discret în foaierul Teatrului de Comedie. În coşciug: Amza. Zi neagră dublă: dispăruse şi Nichita. Nici acum, după un sfert de secol, Crima nu este recunoscută. Otrava pentru „Leana din fundul satului” ajunsă „în fruntea statului.” Tipic pentru istoria noastră. Nea Mărine, stai liniştit, îţi ia lumea apărarea, pentru că noua generaţie de tineri  te-a votat pe internet cu 5,3 puncte din 10. Păi, da, 10 au luat maneliştii, însă oamenii care-ţi ştiu filmele replică (auzi aici!): ”ne merităm… vulgarităţile şi prostia, lipsa de bun simţ” // „ne interesează doar vieţile hahalerelor” // „cine naiba are note de 8,9,10? toate siliconatele şi botoxatele alea fără pic de talent”… Plus că te consideră femeie după prenume, Amza… Încă nu s-au împlinit vorbele personajului tău: ”vreau ca acest popor să ştie din ce în ce mai mult ce vrea, să-şi dea samă ce poate, căci îi las o înfăptuită moştenire: Ţara Românească, Ţara Transilvaniei şi Ţara Moldovei, pohta ce-am pohtit-o eu!” E ţara dezbinată, Doamne! Mai dezbinată ca oricând. Amza, a meritat oare…?”

(din volumul DE DOR MAI MOARE CÂTE UN ACTOR… de Paul Polidor, Editura Fundaței Paul Polidor, 2009, ISBN:978-973-8919-22-8)