Dr.Carmen Brăgaru: Muzica lui Paul Polidor în casa familiei Tarkovski

Într-o după  amiază de octombrie mieros, neaşteptat de cald, mă îndrept spre casa familiei Tarkovski din cartierul de sud-vest al Moscovei. În  faţa acestei  spectaculoase  toamne aurii, toţi copacii fac parcă   reverenţe  adânci, cu crengile până la pământ. Nimic nu pare să se fi schimbat: aceeaşi linişte în părculeţul  din faţa blocului, aceeaşi voce caldă răspunde la interfon, aceeaşi bucurie sinceră a revederii mă întâmpină în prag. Printr-o fericită coincidenţă,   întâlnirea de anul acesta s-a nimerit chiar de ziua Marinei Arsenievna. În timp ce o ascult povestind  despre ce a mai scris de când nu ne-am văzut, completată mucalit din când în când de soţul său, regizorul Aleksandr Gordon, mă  umplu  din  nou  de atmosfera   tarkovskiană  ce  irumpe  din fiecare  obiect  al apartamentului: din portretul tatălui, poetul Arseni Tarkovski, privind din ramă  sever-scrutător prezentul, din fotografia mărită a fratelui, celebrul regizor Andrei Tarkovski, din puzderia de poze din care te urmăresc  ochi de copii şi nepoţi cu chipuri de îngeraşi, din oglinzile devenite simbol în filmele fiului şi amintirile fiicei.

Vine rândul meu să povestesc ce mai e nou prin România şi să despachetez darurile, mereu tradiţionale, căci acestea sunt preferate: urcioare, farfurii smălţuite, linguri  de  lemn  încrustat  sau  ştergare  cusute  în  roş-alb-negrul nostru specific. Şi tot ca de fiecare dată Marina Arsenievna se bucură copilăreşte de fiecare  obiect în parte, aşezându-l deja cu ochii minţii în colţul  menit. Aproape  toate  suvenirurile  româneşti  primite  de-a  lungul anilor  -îmi mărturiseşte-  au fost duse la casa de vacanţă  de la Tarusa.  Aşa încât, ori de câte ori  mergem acolo, să vă avem aproape. În acea clipă faţa i se luminează a zâmbet şi mă întreabă:

  • Ce face iubitul nostru poet român ?

În prima clipă, ca orice român aflat în străinătate, mă gândesc la Eminescu, dar nu mă dumiresc de întrebare. Apoi,  din  amănuntele  date  de ambii interlocutori într-un glas, mă lămuresc cu uimire că se referă la Paul Polidor, pe  care  îl  cunoscuseră  cu câţiva ani în urmă  prin  intermediul  profesorului Dumitru Balan. Micul grup de români fusese atunci într-un turneu la Moscova  şi Reazan unde se întâlnise cu iubitori de muzică şi poezie. Paul Polidor îi fermecase  atunci  pe toţi  cu melodiile interpretate, compuse pe versuri de Eminescu  şi Esenin. Soţii Tarkovski-Gordon primiseră la despărţire un CD pe care îl duseseră tot în ,,colţul,,  românesc de la Tarusa şi pe care, în atmosfera rustică  a încăperilor, îl  ascultă  de  fiecare  dată  când poposesc  acolo, nesăturându-se  de  sonurile  calde  ale  vocii  cantautorului (1)  român şi de superbele  versuri  potrivite  atât  de bine cu linia melodică (2). Îi ascult uluită şi nu-mi vine să cred că, la mii de kilometri  depărtare, Eminescu şi Esenin, înfrăţiţi de  glasul lui Paul Polidor, răsună  pe colindele  blânde  şi prin văile străbătute molcom de râul Oka.

Carmen Brăgaru

 

 

 

————————————–

  • Corect: compozitor-interpret
  • Discul conţinea muzică de Paul Polidor pe versuri de: Serghei Esenin, Mateja Matevski, Mihail Sinelnikov, George Coşbuc, Miljurko Vukadinović, Grigore Vieru, Bahtiar Vahabzade, Anna Ahmatova; aranjamentul muzical şi interpretarea în limbile rusă, română şi sârbă – Paul Polidor

Pin It on Pinterest