Caloianu Theodora in International Festival ,,Paul Polidor”-Interferences(nov.2019)

DIE SPUR *

Paul Polidor

Die Nachfolger halten die Schöpfung in den Händen.

Du bist immer noch am Leben.

Du ahnst es.

Metastazische Hitze. Hände – Brennen…

Die Erlöschung, das erträumst du.

Blumen, das werden die erwachten Finger, das Gedicht – Blütenstaubbläter.

Die Zeit, das wird der Windhauch sein.

Du bist erwacht.

Ich kann dich nicht ansehen.

Du wünschst nicht zurückzukommen?

Du weinst.

Und der Hände Jugend wundert dich nicht.

•  Die Spur – “Urma” – Traducere în limba germană de Laura Renata Costescu

URMA

Urmașii țin în palme creația.

Ești încă în viață.

Presimți.

Fierbințeala metastazică. Mâini-ardere…

Stingerea îți visezi.

Se vor trezi flori degetele, iar stihul frunze de polen.

Timpul va fi boarea.

Te-ai trezit.

Nu te pot privi.

Ai fi vrut să nu te reîntorci?

Tu plângi.

Și nu te miră tinerețea mâinilor.   (Paul Polidor)

Ca un trubadur  ieşind din smalţurile îngheţate peste porţelanuri de Maissen, Paul Polidor uimeşte, este un fenomen aproape nevrosimil  într-o lume primejduită de vanitatea şi ipocrizia cotidiană a omenirii.  I-am citit poemele într-o înserare din mijlocul Făurarului în care Unii şi Alţii, kosovarii şi sârbii, urlau separat, dar în acelaşi cor al disperării şi care nu mai avea nimic de-a face cu  rugăciunile îngerilor. În oglindă cu istoria sângerândă, poemele lui Paul Polidor sunt clare şi respirabile ca libertatea nativă. Sunt şi sofisticate,- esenţe scumpe depozitate în eprubete de sticlă foarte casantă, dar şi acid sulfuric, -astea toate,  după cum, tu, cititorule, ai sau nu ai dibacia de-a le prelua din literă, a le citi prin exerciţiul iubirii de semeni. Nimic desuet, nimic triumfal, nici o notă falsă în concertul acesta regal, pe care Paul Polidor îl dirijează cu bucuria ucenicului lutier dar mai ales, cu acurateţea şi harul maestrului ce nu se îndoieşte nici o clipă de menirea pentru care a fost trimis să-i facă umbră ţărânii, ca norul pe cer.

2008: Melania Cuc, redactor Agero  (Stuttgart-Germany)

===================================================================

Fest.POLIDOR 2019 – INTERFERENȚE CULTURALE INTERNAȚIONALE

Precizare de management cultural internațional: întrucât foarte mulți copii, tineri sau adulți, participanți în cadrul festivalului între 1998 și 2018 activează în acest moment în Occidentul european sau cel de peste Oceanul Atlantic în diferite domenii culturale (fie continuându-și pregătirea, fie realizând o carieră proprie sau o afacere proprie în aceste domenii de interferențe culturale, unii primind job-ul în urma unor recomandări ca acte oficiale din partea Fundației ,,PAUL POLIDOR”) Festivalul Internațional ,,PAUL POLIDOR” a hotărât să păstreze și secțiunea de muzică cultă în semn de bun augur pentru viitoarele cariere internaționale ale copiilor noștri participanți în festival. Succes tuturor în ediția jubiliară, care a început pe 23 noiembrie 2019 și se va termina către finalul anului calendaristic 2020: INTERNAȚIONAL FESTIVAL ,,PAUL POLIDOR” of CULTURAL INTERFERENCES (XX, nov.2019-nov.2020) !