Manageri de top: Prof.Daniela Nedelcu în ,,Revista Cadrelor Didactice din România”(2020,Ed.CDR)

EDITURA CADRELOR DIDACTICE DIN ROMÂNIA-BUCUREȘTI (ONG:11490102) prezintă texte de management educațional:

ZBURÂND PRINTRE FLORI

Acum circa 40 de ani am învățat să zbor. Stângace, mai cădeam, mai deschideam aripile și iar zburam, de fiecare dată, cu mai multă încredere.

Am strâns mult nectar, atât de mult, încât fiecare acțiune a mea am transformat-o în miere.

Am învățat să o fabric. Și-atunci mi-am dat seama că trebuie să-mi strâng în jur albine harnice, care să înțeleagă procesul, al cărui produs, mierea, să-l dăruiască celor cărora îl preferă. Urșilor? Nu chiar. Copiilor, puilor de om, pentru că și ei o îndrăgesc foarte mult.

Și am tot zburat până când, într-o zi, am căzut lin într-un stup bine construit. Am privit nedumerită în jur, am văzut o mulțime de ochi, de zâmbete și de aripi întinse.

M-am trezit într-o lume care îmi aparține. Albinele s-au transformat în oameni harnici, dornici de cunoaștere, de nou.

Am construit împreună o echipă plină de curaj, de inventivitate, de profesionalism, de încredere, care dăruiesc toată frumusețea gândurilor, cunoștințelor, gesturilor, copiilor.

Suntem în Grădinița cu program prelungit nr. 234, de dimineață până seara, neobosite, împărțind zâmbete copiilor, părinților, tuturor persoanelor cu care intrăm în contact.

Fiecare dintre noi știe ce are de făcut. Copiii și pregătirea lor reprezintă grija prioritară, ei sunt obiectul și subiectul nostru de educație.

Cunoscând importanța dezvoltării armonioase a copiilor de vârstă preșcolară, am conceput oferta educațională a unității de învățământ preșcolar cu o paletă de activități care să răspundă obiectivelor și îndrumărilor Curriculum-ului pentru educație timpurie, nevoilor beneficiarilor direcți și indirecți ai educației, punând în centrul preocupărilor noastre, copilul.

Astfel, ne organizăm activitatea la începutul fiecărui an școlar dând sens acțiunilor noastre, creativității, originalității oglindite în rezultatele muncii cu preșcolarii, iar eforturile depuse de fiecare dintre noi în această activitate zilnică sunt apreciate de către părinți, partenerii noștri cei mai importanți, și, nu în ultimul rând, de către forurile superioare.

Familia, beneficiarul indirect al educației, este cea care ne sprijină în demersurile noastre, care participă alături de noi la diferite activități, care se implică continuu în viața și activitatea copiilor din grădiniță.

Se poate afirma că avem o familie lărgită, cu membri care știu ce este bine pentru copii, care cunosc dorințele lor, care știu că fiecare dintre copii trebuie pregătit temeinic pentru integrarea optimă socio-culturală.

Activitățile extracurriculare pe care le organizăm în fiecare an școlar, în parteneriat cu părinții, sunt foarte apreciate. Concursurile de poezie, de cântece, de dans au prins viață sub bagheta magică a unui profesionist și, anume: profesorul și scriitorul Paul Polidor, membru al Academiei de Litere și Arte a Ucrainei.

Sensibilitatea artistică transmisă de profesor încântă nu numai audiența, ci și participanții, știind că efortul depus este răsplătit cu zâmbet, cuvinte de încurajare, strângere de mână, o diplomă, un premiu.

După o experiență de ani în interacționarea cu preșcolarii și cadrele didactice, modalitatea prin care profesorul și scriitorul Paul Polidor (care adună laolaltă talente și aptitudini timide, schimbând uneori destine și, mai presus de orice, unind oamenii într-o lume culturală) este inegalabilă.

Răbdarea, încrederea, optimismul, creativitatea sunt o parte din calitățile profesorului, calități pe care, subtil, ni le-a insuflat și pentru care îi spunem: Mulțumim, domnule profesor !

Director, Grădinița nr. 234, Sect.2-București

Profesor pentru învățământul Preșcolar,

Daniela Nedelcu

Pin It on Pinterest