Centrul ,,Prof.Adriana Grigorescu”-București: Coordonator Național Ed.CDR (articol Bacău)

From: ED.CDRs SUMMER SCHOOL:

Colegiul Pedagogic ,,Ștefan cel Mare”-Bacău

CATEDRA DE LIMBA FRANCEZĂ – BUNE PRACTICI ÎN EDUCAŢIE

ARHIVĂ ONG:ANUL ŞCOLAR 2017-2018 // Membrii catedrei de limba franceză – profesorii:

Florean Nicoleta // Iosub Maricica // Munteanu Monica // Murariu Mihai // Roșu Mihaiela

  1. Semestrul I

În 25 septembrie 2017,  cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, membrii catedrei au coordonat elevii în cadrul serbării care a avut loc în amfiteatru. În perioada 15-22 decembrie 2017 a avut loc Activitatea ,, Dăruind, vei dobândi’’, în cadrul Strategiei Nationale de Acțiune Comunitară, apoi a avut loc serbarea ,,În jurul bradului’’ în amfiteatrul școlii. De ZME (Ziua Mondială a Educației – 5 octombrie 2017) au fost organizate activități interesante cu elevii (vizionare de film francez; conferință la Universitate cu Mohamed KETATA, Directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei – AUF și cu Tristan SENNY-PALANY, lector francez). De asemenea, membrii catedrei au participat și la alte activități extrașcolare: întâlnire cu scriitorii, invitație la cariera militară (octombrie 2017, amfiteatru) și lansare de carte (19 octombrie 2017, Univ “George Bacovia” – Angela Sterpu, “Le discours conversationnel et l’enseignement du français”), serbarea de 1 Decembrie, Balul bobocilor (8 decembrie 2017, Teatrul de Vară), Elevii au talent (25 octombrie, sala Ateneu), serbarea de Crăciun (unde elevii au interpretat și colinde în limba franceză). A fost reavizat proiectul “Le français en toute franchise” la ISJ Bacău. A fost inițiat proiectul cu ADIFLOR (100 cărți în limba franceză, dotare pentru cabinetul de limba franceză).

 

  1. Semestrul al II-lea

A continuat proiectul (avizat ISJ) “Le français en toute franchise” (proiect inițiat de profesorii Murariu Mihai şi Iosub Maricica). De asemenea, tot cei doi profesori au inițiat proiectul ADIFLOR în școala noastră (100 cărți – B.D. în limba franceză, dotare pentru cabinetul de limba franceză şi pentru biblioteca școlii). Pe 26 martie 2018, Serbarea Francofoniei organizată împreună cu colegii de catedră a fost un real succes. Am avut invitaţi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (lectorul francez Tristan cu studenţi de la Facultatea de Litere, conf. dr. Simina Mastacan), ARPF Bacău, Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” Bacău, care au rămas plăcut impresionaţi de elevii noştri. Sâmbătă, 14 aprilie 2018, membrii catedrei au participat la concursul ELEVII AU TALENT, organizat la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău cu ajutorul prof. Paraschiv-Gora Marinela şi Ţuţu Izabela. Miercuri, 18 aprilie membrii catedrei au participat în amfiteatrul şcolii la o discuţie liberă despre formarea învăţătorilor/educatorilor, împreună cu prof. Gabriel Leahu (directorul CCD Bacău) şi o invitată din Anglia. Elevii noştri au participat la diferite concursuri francofone, iar unii dintre ei au obţinut rezultate foarte frumoase. Membrii catedrei au participat şi la Ferstivitatea de încheiere a liceului (clasele a XII-a, curs festiv) care a avut loc la Teatrul de vară „Radu Beligan” marţi, 22 mai. Vineri, 25 mai, profesorii Iosub Maricica şi Murariu Mihai au însoţit elevi la conferinţa francofonă de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Miercuri, 30 mai membrii catedrei au participat la Activitatea Cercului nr. 2 al profesorilor de limba franceză (care a avut loc la Liceul Catolic „Sf. Iosif”). Joi, 31 mai, membrii catedrei au participat la activitatea „Se întorc valorile românilor acasă”, care a avut loc la Teatrul Municipal „George Bacovia”, apoi la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău. Pe 1 iunie 2018, profesorii Iosub Maricica, Florean Nicoleta, Roşu Mihaiela şi Murariu Mihai au fost la stagiul de perfecţionare organizat la Braşov de ARPF (Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni).

Activitate de perfecţionare

(cursuri, ședințe catedră, inspecții)

Membrii catedrei au participat atât la ședințele de cerc sau la întâlnirea profesorilor în cadrul ARPF, cât și la toate ședințele de catedră, fiind mereu preocupaţi de propria perfecționare profesională. Au urmat diverse cursuri, au participat la diverse conferințe (Evaluarea cadrelor didactice din perspectiva contextelor profesionale didactice și a inspecției școlare – CCD Bacău; Franceza cu termeni specifici – ASEM Chişinău; WAND Education; stagiu Brașov – ARPF; Management educațional eficient – Univ. Apollonia Iași). Toţi membrii catedrei de limba franceză sunt membri în ARPF Bacău (Asociația Română a Profesorilor Francofoni), unde a fost iniţiat şi organizat concursul naţional „Les dix mots fous”. A continuat să apară şi revista şcolară în limba franceză LE FRANÇAIS EN TOUTE FRANCHISE, care poate fi consultată pe site-ul şcolii noastre https://pedagogicbacau.ro/

Director: prof. dr. Lavinia BĂIȘAN

Responsabil catedră: prof. Mihai MURARIU

 

Pin It on Pinterest