Arhivă ONG (2010):Fabula lui Petru Jipa publicată în Hickory, North Carolina-SUA!

Jurnalistul de investigații VLADIMIR GITTLER anunță că Festivalul de Interferențe Culturale Internaționale ,,Paul Polidor” marchează un deceniu (2010-2020) de la publicarea fabulei lui Petru Jipa ,,BROSCUȚA și SCORPIONUL, BĂSESCU și POPORUL” în Hickory, S.U.A.! (SALTMIN MEDIA is a Romanian-American Portal in Hickory, NC) Editarea textului a apărut în același an cu interzicerea radio-tv, de către aceeași Camarilă… (fără ghilimele!) a poeziilor sociale semnate de Paul Polidor în volumul ,,COBAI ÎN ȚARA DEZAMĂGIRILOR”(în principal textele ,,PĂSĂRICA-I LA PUTERE”, ,,ROMICĂ ȘI POPORUL” sau ,,OAMENILOR LE E FRICĂ”…)

O întâlnire memorabilă cu poetul Petru Jipa din Germania și fabula

ON DECEMBER 2, 2010 BY NELURSIN CULTURE

Vladimir Gittler:,,M-am întâlnit cu poetul și omul de cultură Petru Jipa din Germania la Festivalul de Interferențe Internaționale “Paul Polidor”, organizat anual în ultima săptămână din noiembrie la Centrul Fundației “Paul Polidor” Școala de Muzică și Arte Plastice Nr.4 din București, amfitrion fiind, ca întotdeauna, neobosita doamnă Hortensia Orcula, directorul instituției mai-sus amintite. Motivul întâlnirii fusese și concret, pentru că glasul poetului apăruse pe un nou cd al fundației în cadrul festivalului, material fonografic ce includea artiști “exemplificând” diferite elemente de interferente culturale: Maria Irena Găleșanu (protagonista unui album audio cu licență și editat de Casa de Discuri a Fundației “Paul Polidor” la începutul acestui an) interpretând “Polka italiană” de Serghei Rachmaninov și “Mazurka” de Chopin, Op.68, Nr.2 (cond.art.:prof.Jeanine Ionescu); Anica Sterian cu balada populară ialomițeană “Mă fac broască pe pământ” (“prefațând”, într-un fel, fabula “Broscuța și scorpionul…”, scrisă de poetul Petru Jipa în urma participării la festival); profesorul și omul de cultură Ion Ștefan Mihăilescu propune ascultătorilor acestui compact-disc două tinere talente ale școlii-amfitrion: Eduard Ignat (clarinet, “Dans german” de W.A.Mozart) și Cristian Eftimie (clarinet, “Studiu”-Demnitz), acompaniați fiind la pian de prof.Ileana Georgescu și prof.Irina Barbu; cântece de Paul Polidor în limbile azeră, rusă și română pe versurile marelui poet al Azerbaigeanului, Bahtiar Vahabzade; Ramona Clapan din Italia interpretand cântecul “Lăcrimioare” (muzica: Paul Polidor; versurile: Vasile Alecsandri). Am făcut intenționat aceste digresiuni interculturale pentru a înțelege contextul în care poetul Petru Jipa a scris fabula pe care o veți lectura și dumneavoastră în premieră. Felul în care românii sunt văzuți în Europa (adică foarte prost!), lectura actorilor Cristina Deleanu și Eugen Cristea din volumele de poezii sociale semnate de Paul Polidor, ”Pe autostrada socială: utopie și critică” și “Cobai în Țara Dezamăgirilor”, toate aceste lucruri despre realitățile dure din țară contrastând cu mediul lăcașului de cultură în care se desfășura concursul de interpretare muzică cultă, toate acestea și mai apoi discuțiile despre felul de a fi al neamțului, dar și al românului, l-au determinat pe Petru Jipa să “atace” fabula, pe care românii de peste Ocean o vor lectura în premieră (text din 2010):

BROSCUȚA ȘI SCORPIONUL, POPORUL ȘI BĂSESCU

de

PETRU JIPA / GERMANIA /

O broscuță, la margine de lac,

Stătea posomorâtă și făcea… oac, oac.

Tot căuta o muscă mare

Să o deguste cu înverșunare.

În vremea-aceasta se arătă un pârlit…

de scorpion de stepă, puțin otrăvit.

-Nu dorești, broscuță, să mă treci tu lacul?

-Nici nu te gândi, ești negru ca dracul.

În timp ce înot la mal, să te las

tu să mă înțepi cu acul tău de laș…

și otrava ta-i fără scăpare,

mor, pentru că tu nu ai iertare.

-Cum, broscuță mică, te gândești că pot,

dacă mori tu-n apă, eu nu știu să-not

și atunci noi doi cădem în adâncuri:

eu nu înot, iar tu mori în friguri.

Cu atâta spirit și convingere, se pare,

A convins broscuța la o încercare:

La mijloc de ape, scorpionul șmecher

Împinge veninul într-un stil de felcer.

Broscuța cu ochii în lacrimi îi spune:

De ce ai făcut-o, nu te poți abține?

Dar el îi șoptește atunci cu uimire:

Ce pot să fac, așa sunt din fire!…”

Vladimir Gittler