International Fest.On-line POLIDOR-XXII:O viziune asupra ,,Broderiei” Culturale Breaza

O viziune asupra ,,Broderiei” Culturale Breaza

Paul Polidor

Membru al Academiei de Literatură și Arte a Ucrainei

Îmi este greu să vorbesc despre numărul de debut al revistei ,,Breaza Culturală”, editată de către Centrul Cultural ,,Ion Manolescu”(al cărui director este muzicianul, promotorul cultural și managerul Alexandru Cazan, aici în calitate de redactor-șef alături de Viorel Domenico – Senior Editor și Marius Mihai Cojocaru – Secretar de redacție), întrucât personalitățile prezentate în revistă sunt chiar întruchiparea interferențelor dintre științe și arte, de la elevi și studenți la cadre didactice, de la ingineri la preoți și ofițeri (sau foști…), de la scriitori la ,,scormonitori” în metafizica din imagistică și arte plastice, interpreți muzicali etc.

Toți au găsit în vremuri diferite firul Ariadnei care îi unește în inspirația de a crea cântece, film, dramaturgie (retrăgându-se la Breaza…), de a sonda forme de inventică, de a ,,mitocosi” pajiști lirice și, nu în ultimul rând, de a sfida moartea prin iubirea de cultură.

Acum patruzeci de ani cred că făceam și eu parte din acest ,,popor” sui-generis: Profesorul meu de Suflet, Maria Dumitrescu, îmi spunea că pentru noi, elevii Liceului Militar ,,Dimitrie Cantemir” există a Unsprezecea Poruncă a Decalogului: Breaza trebuie să învingă Capitala în 1981 la Olimpiada Republicană de Limbi Moderne ! Eram un lucrător pentru Gloria acelei localități numită Breaza, ,,furată” de Dumnezeu din altă planetă și ,,postată” pe Valea Prahovei sau Valea Dârzelor Rezistențe Culturale !

Am văzut un anunț pe Facebook aseară, am trimis o ,,felicitare” muzicală alături de actorul Eugen Cristea, iar, prin aceste câteva gânduri, noi, cei de la Editura Cadrelor Didactice din România, azi sărbătorim Două Inimi Gemene zvâcnind (din dragoste de oameni…) sub zodia Berbecilor Cutezători: Breaza Culturală și Alexandru Cazan.  La mulți ani !

12.04.2021