25nov.,Polidor-Fest.,Surorile Mirabal & Ziua Internațională împotriva violenței asupra femeilor: Scene-șoc marcate în seria ,,Lideri în film de Paul Polidor”(fragm. din analiza semnată de Diamanta Lupu)

Folosind o colecție de filme, Paul Polidor realizează o galerie de portrete-studiu ale unor dictatori precum Nicolae Ceaușescu, Fidel Castro, Stalin, Nixon, Henry Kissinger, Slobodan Miloșevici, Saddam Hussein, Troțki, Trujillo.

Creativă, condimentată, închegată, cartea semnată de Paul Polidor oferă o abordare inedită și provocatoare a culiselor vieții și planurilor unor lideri ce au hotărât soarta popoarelor, pe care le conduceau în funcție de interesul personal ori de capriciu, de preferințele sexuale sau de zodia în care se născuseră.(Diamanta Lupu)

From Wikipedia: Surorile Mirabal (Patria, Minerva și Maria Teresa Mirabal) au fost trei surori din Republica Dominicană , care s-au opus cu ardoare dictaturii lui Rafael Leónidas Trujillo. Cele trei au murit pe 25 noiembrie 1960. O a patra soră, belgiana Adela “Dedé” Mirabal, nu a avut un rol activ în activitățile împotriva dictatorului. Sora mai mare, Patria, nu a avut niciun rol în activitatea politică dusă de celelalte surori, dar o sprijinea; chiar își împrumuta casa pentru a ascunde armele insurgenților. Când Trujillo a venit la putere, familia lor a pierdut aproape toată averea. Surorile Mirabal credeau că Trujillo va duce țara în haos și au devenit, astfel, parte a unui grup de opoziție față de regim, cunoscut sub numele de Gruparea politică 14 iunie. În cadrul acestui grup erau cunoscute sub numele de  Las Mariposas (Fluturii). Două dintre surori, Minerva și Maria Tereza au fost închiseviolate și torturate în mai multe rânduri, una dintre ele a fost în închisoarea La Victoria. Ele și soții lor au fost supuse la cumplite torturi în timpul regimului Trujillo. În ciuda acestor situații, au continuat lupta lor de doborâre a dictaturii. În cinstea acestor femei curajoase, în fiecare 25 noiembrie sărbătorim Ziua Internațională a Non-Violenței Împotriva Femeilor. Scriitoarea americană de origine dominicană Julia Alvareza scris un roman bazat povestea Surorilor Mirabal, cu titlul În vremea fluturilor (In the time of butterflies) după care mai târziu s-a făcut un film de Mariano Barroso.