Cartea lui Eugen Cristea (autor-antologator):,,Muzica lui Paul Polidor în casa familiei Tarkovski”(ISBN:978-973-8919-88-4) la Depozitul Legal al Bibliotecii Naționale a României (5509/2022)
Comunicat ONG-19.12.2022:
Borderoul Nr.5509/2022 confirmă depunerea la Depozitul Legal al Bibliotecii Naționale a României a cărții lui Eugen Cristea (autor-antologator), carte care include AUDIO-CD muzical gratuit:,,Muzica lui Paul Polidor în casa familiei Tarkovski”(ISBN:978-973-8919-88-4).
Repere de culturologie:PROF.UNIV.DR. DUMITRU BALAN (Text din 2017):,,Estetica înaltă a creațiilor polidoriene și măiestria interpretului în emisii sonore-unicat au fost analizate în articole și volume de specialitate de eminenții critici de artă Florin-Silviu Ursulescu (n.1945-d.2019; Radioul Național al României), Prof.Univ.Dr. Marcel Frandeș (Profesor universitar al Conservatorului bucureștean, aniversat la 70 de ani de viață în:INTERNATIONAL FESTIVAL On-line PAUL POLIDOR of CULTURAL INTERFERENCES în 2022), Emanuel Craiu (n.1940-d.2017), Dr.Maria-Ana Tupan (Profesor universitar al Universității bucureștene, specializare în istoria literaturilor germană, nord-americană, britanică) ș.a. Aș dori să mai adaug aici că operele aparte ale lui Paul Polidor (autor al unui număr de zeci de compact-discuri, numite de el ,,Sung Poetry/Poezie Cântată)” & ,,Poetic-Sequential Music / Muzică Poetic-Secvențială” pot intra pe merit, pe bună dreptate, în comoara universală a artei cântate.
http://www.ucmr.org.ro/Texte/AM-2012-09.pdf
,,ACTUALITATEA MUZICALĂ” REVISTĂ LUNARĂ A UNIUNII COMPOZITORILOR ȘI MUZICOLOGILOR DIN ROMÂNIA // Serie nouã, septembrie 2012
9 (CXXXIV) 36 pagini 9 lei // D i n s u m a r: Darclée 2012 – un triumf! / Fuego – Artist al Poporului / Portret Dan Iagnov etc.
70th Aniversary(2022): Prof.Univ.Dr.MARCEL FRANDEȘ și primul studiu din lume despre Paul Polidor, creator al stilului “Poetic-Sequential music”(2010, ISBN: 978-973-87212-9-6)
Din ampla prefaţă, semnată de prof. univ. dr. Maria-Ana Tupan, cităm: “La Paul Polidor trupul de sunete rămâne unul organic, în ciuda diferenţierilor sale interioare. Efectul emoţional al muzicii face ca discuţiile formale să pară superficiale sau chiar o impietate. El a simţit că genul proxim nu este Sprechgesang, ci amestecul generic transtemporal, sincretismul, adică neoclasicismul. Vigoarea talentului său este admirabil pusă în valoare de către distinsul conferenţiar universitar Marcel Frandeş”. Autorul, clujean, provine dintr-o familie de muzicieni, a absolvit cursurile Conservatorului de muzică “Ciprian Porumbescu”- Facultatea de instrumente – canto, clasa de vioară şi a fost profesor şi artist instrumentist la filarmonica sibiană. Actualmente predă la Catedra de instrumente cu coarde a Facultăţii de interpretare muzicală a Universităţii Naţionale de muzică din Bucureşti. În volumul apărut la Editura Fundaţiei “Paul Polidor” autorul face o radiografie pertinentă a stilului (în primul capitol), analizând apoi, la obiect, cu mijloacele muzicologiei, câteva creaţii reprezentative cum ar fi “Sânge şi lacrimi” (versuri – Bahtiar Vahabzade) sau “Luna” (versuri Zlatko Popovski-Ignatiev). Volumul, elegant tipărit şi atent alcătuit, mai conţine nu mai puţin de 5 suplimente (Addenda) cu listele creaţiilor muzicale, literare, recitalurilor protagonistului, iar pe coperta a 3-a este fixat un CD cu cele 5 piese analizate de Marcel Frandeş – iniţiativă remarcabilă. Nu putem să încheiem decât cu un alt fragment al prefeţei: “Cert este că nu există fisuri în atmosfera hipnotizantă creată de discursul sonor, poezie şi inspiratul comentariu care, împreună, fac din această apariţie editorială un eveniment”. (F.S.U.)
,,Paul Polidor este un strălucit reprezentant al genului de compozitor, care prezintă în creația sa idei, tendințe, orientări aflate la confluența mileniilor al doilea și al treilea. Darul lui nu aparține doar culturii României, ci și culturii acelor țări cărora el se adresează în propriile lucrări. Paul Polidor simte în mod surprinzător stilistica și coloritul național în creațiile poeților acelor țări către care își îndreaptă atenția și, pentru că interpretează liber în 12 limbi, ești nevoit să-i admiri sincer știința de a strămuta particularitățile limbii în creațiile sale. Și, fie că este vorba despre Franța ori Germania, Rusia ori Turcia, Macedonia sau Spania – cântecele și romanțele lui Paul Polidor sunt percepute ca opere scrise de un compozitor național. Îi doresc uimitorului compozitor și interpret Paul Polidor succese noi spre binele apropierii și unei mai bune înțelegeri reciproce între diferitele culturi, fiecare dintre acestea reprezentând o floare irepetabilă în buchetul culturii universale.”
Cu respect,
Aleksandr Ermakov, compozitor, Maestru Emerit al Artelor din Rusia, 26 mai 2002, Reazani