,,Paul Polidor”Festival-XXIV(1999-2023): Regretatul istoric Florin Constantiniu, care a șocat Țara cu aserțiunea:,,Mongolii, ungurii, turcii, nemții, rușii nu au făcut românilor atâta rău cât au făcut politicienii postdecembriști (în peste treizeci de ani –subl.n.), ar fi împlinit 90 de ani în 2023! Ne-a părăsit într-o zi de 13 … Ne rămân, însă, concluziile sale șocante despre zbuciumata istorie de Azi a Poporului Român: Dumnezeu să-l odihnească în pace!…

Postare site ONG: 13 Mai 2023. În imagine: Florin Constantiniu și Paul Polidor într-o serie de întâlniri (2003-2011) despre drama istoricului și cercetătorului privind istoria interferențelor culturale care au marcat de două milenii genele poporului român (Fotografie aflată la Muzeul Fundației Paul Polidor – București).

Acest IN MEMORIAM FLORIN CONSTANTINIU (08.04.1933-13.04.2012) include o preluare de comentarii și citate de pe site-ul:

https://www.medievistica.ro/pagini/disc_conexe/texte/istoriografie/starile/Constantiniu.html

 

Florin Constantiniu – un academician care îndrăzneşte să ne compare cu Evul Mediu!

Într-un interviu recent, s-au furnizat câteva expresii memorabile. De ce le socotim astfel? Pentru că, în sfârşit, găsim un reprezentat al Academiei Române care să exprime clar şi dur ceea ce ni se-ntâmplă. Este vorba despre Florin Constantinescu, cel care a cochetat o vreme bună şi cu medievistica, alături de subiecte din jurul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru că posedăm încă un reper, pe care l-am căutat insistent şi am încercat să ni l-am asumat dintru-nceput, pe acest site, al „rezolvărilor istorice” vicioase de care ne facem grav vinovaţi, noi înşine. Glasul disperării vieţii cotidiene, hohotul amar la grotesc şi nedreptate, degetul întins către superficialitate şi neruşinare profesională, aproape invitaţia la revoltă de stradă, devin elemente de „luptă” pentru scăparea din haznaua în care ne-am lăsat atraşi în ritm constant şi cu inconştienţă de non-făuritori de destin istoric. În mileniul III, cetăţenii României nu sunt în stare să-şi găsească căile de autoreglare.

Am selectat câteva opinii.

„Ne îndreptăm spre o sărăcire intelectuală, care va transforma România într-un deşert cultural. Cred că în predarea istoriei, a istoriei românilor în primul rând, în ultimii 21 de ani, s-a înregistrat un regres pe cât de dăunător, pe atât de condamnabil. Şcoala românească, o şcoală cu excelente tradiţii de învăţământ solid şi fertil, a fost pusă la pământ de coaliţia dintre elevii leneşi, bolnavi de socializare pe Facebook; părinţii isterizaţi de odraslele nemulţumite că trebuie “să-şi facă temele acasă”, şi birocraţii plafonaţi, grijulii cu scaunele lor, nu cu educaţia, şi copiind mecanic din publicaţii străine, pentru a redacta legi, regulamente şi programe analitice.”

„Deşi se vorbeşte de conservarea “patrimoniului naţional”, nu se face nimic pentru păstrarea şi valorificarea lui. S-a găsit un alibi: nu sunt bani. Dar banii se găsesc imediat când se construiesc vile şi se achiziţionează maşini de lux.”

„Spre ruşinea guvernanţilor noştri, avem mult mai puţine şantiere arheologice astăzi, în România, decât pe vremea lui Mihail Roller[1], de tristă amintire.”

„Situaţia catastrofală în care se află astăzi România are, ca să spun aşa, doi responsabili, în afara crizei mondiale: clasa politică şi masa poporului român. Clasa politică postdecembristă nu a avut – indiferent de partid – nici un proiect naţional. A avut, în schimb, un unic gând: să se căpătuiască. S-a repezit asupra României cu singurul gând al îmbogăţirii. Oamenii politici au acţionat ca nişte vandali, distrugând şi jefuind totul. Mongolii, ungurii, turcii, nemţii, ruşii nu au făcut românilor atâta rău cât au făcut politicienii postdecembrişti în două decenii [subl. n. – Red. Med.]. Când, peste ani şi ani, se va scrie istoria timpurilor de azi, “nu vor ajunge blestemele” pentru a-i condamna pe cei care au făcut ca România să rateze o mare şansă de afirmare şi bunăstare şi să fie adusă la sapă de lemn. Dar clasa politică nu şi-ar fi putut desfăşura “opera” nefastă dacă în calea ei ar fi întâlnit rezistenţa hotărâtă a opiniei publice, manifestarea viguroasă a spiritului civic. Din nefericire, am rămas un popor de ţărani – spiritul civic se naşte la oraş! -, o turmă de oi, care se lasă exploatată, batjocorită, călcată în picioare, fără nici o tresărire de revoltă sau de demnitate (Goga observase, în 1916, acelaşi lucru). Clasa politică din România este întocmai ca un răufăcător sigur de impunitate.”

„Cred că principalul vinovat de această situaţie este însuşi poporul român! El ilustrează perfect observaţia că “un popor de oi naşte un guvern de lupi”. Spiritul de demisie, pasivitatea, resemnarea românilor au permis clasei politice să-şi bată joc, nepedepsită, de ţară. Lipsit de spirit civic, poporul român nu a fost capabil, în aceşti 20 de ani, să tragă la răspundere clasa politică sau să “tempereze” setea ei de înavuţire. Pe român nu-l interesează situaţia generală. Dacă prin fin, nas, cumnat, amic etc. şi-a rezolvat păsul lui, restul ducă-se ştim noi unde! Moştenirea multiseculară a lui hatâr şi bacşiş a rămas atotputernică. Cum să îndrepţi o ţară când cetăţenii ei se gândesc fiecare la sine, şi nu la binele comun?!

Ăsta e marele nostru blestem: o masă supusă, resemnată, incapabilă să se mobilizeze pentru un mare proiect sau pentru o mare idee. Mă întreb dacă noi, românii, nu am părăsit deja scena istoriei. O bună parte a elitei intelectuale a capitulat în faţa globalismului, a capitalismului de cumetrie şi a clientelismului politic, abandonând funcţia de ghid spiritual al naţiunii.”

„Marii guru ai culturii române de astăzi nu mai vor să ştie că sunt români.”

„Ce-mi doresc în 2011? Să scap cât mai curând din această lume de hoţie, ticăloşie şi nevolnicie, care este România de astăzi.”

„Urez poporului român, la începutul lui 2011, să se revitalizeze şi să fie capabil să reînnoiască, în condiţiile secolului al XXI-lea, performanţele strămoşilor din timpul lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul şi al luptătorilor paşoptişti.”

Selecţie a Redacţiei Medievisticii din www.cotidianul.ro 7.02.2011

Pe când alte glasuri cu mesaj identic, dintre academicienii noştri?

Pe când „corul” care să devină forţă fizică de curăţat?

 

[1] Responsabil politic comunist, de origine evreiască, care a „rescris” cea mai mare parte a istoriei naţionale după canoane marxist-staliniste, în primele decenii după al Doilea Război Mondial. Nota Red. Med.

Pin It on Pinterest