ONG-Fest.XXIII=2022: în anul atacării Ucrainei de către Rusia – Fundația ,,Paul Polidor” reeditează cântecul ,,Mi-ar plăcea să fac armata” de Ion Fănescu

DIN NR.9 al REVISTEI: LUCRĂRILE FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL PAUL POLIDOR – 1999…/ISSN:2668-554X/ COLECȚIA POLIDOR Nr.279

Din arhiva ONG: Florin-Silviu URSULESCU (01.10.1945-16.09.2019):

MUZICĂ UŞOARĂ ? DA ! PAUL POLIDOR:(CD-ul ,,IUBIREA MEA,bună dimineaţa!” *Cântece pe versuri de PETRU JIPA -Germania)

Aceste câteva rânduri constituie, probabil, un epilog optimist (care sugerează o evidentă continuare)  al scrierilor mele privind un segment de timp semnificativ desprins din viaţa şi creaţiile lui Paul Polidor – primele două decenii de realizări artistice. Se poate observa din intervenţiile mele tipărite în volum, coroborate cu aprecieri din alte op-uri avându-l ca protagonist (cum ar fi ,,Paul Polidor, creator al stilului Poetic-Sequential Music,,  de Marcel Frandeş sau  ,,Paul Polidor – reformator al poeziei cântate,,  de Emanuel Craiu) că atenţia sa s-a îndreptat spre alte forme de exprimare muzicală, mai puţin muzica uşoară ,,pură,, – doar cântecele pentru copii presupunând, parţial, utilizarea unor mijloace aparţinând stilului.

Şi iată-l acum investigând cu succes şi acest teritoriu, lucrând ca de obicei pe text (spre deosebire de alţi compozitori    care   ataşează   textul unor sonorităţi deja existente). Să fie curiozitatea, să fie ambiţia de a-şi încerca forţele şi în această zonă, să fie atracţia pentru versurile unui prieten din Germania – Petru Jipa ?  Probabil puţin din toate acestea, rezultatul fiind o colecţie variată de songuri care marchează disponibilitatea sa de a ieşi din stilurile care-l consacraseră şi apropierea de sonorităţi mai accesibile, mai cu ,,cârlig,, la publicul larg.În principiu, poeziile – text se plasează, aşa cum suntem obişnuiţi la muzica uşoară (sau ,,pop,, , dacă dorim un termen mai nou) pe teritoriul dragostei, dar îmbrăcămintea sonoră este extrem de variată :  ,,Iubirea mea, bună dimineaţa !,,(un posibil şlagăr, în adevăratul sens al termenului, antrenant, cu vocile actorilor Cristina Deleanu şi Eugen Cristea  într-un dublaj inspirat) – cu  un  frumos  ecou  pe internet ; ,,Un strop de tine,, –  mai nostalgic, dar cu o atmosferă cuceritoare, astfel încât postarea sa pe YouTube a atras neaşteptat de multe vizionări, la concurenţă cu alte refrene de dragoste, interpretate de Celine Dion, Nana Mouskouri, Raul ; ,,Cerne floare,, – succint, doar câteva versuri, tratate în tonalitate de romanţă, ,,Doamnă, în dulcele amor,, – o notă retro, sugerată şi de vocabula puţin utilizată astăzi, ,,amor,, , dar şi de inserţiile ritmurilor de tango. Însă evantaiul sonor – conceptual este mult mai larg : ,,Şi calul nu avea nimic împotrivă,, – zona amuzamentului, zâmbetului  (cu inspirate sugestii de country music),  ,,Doar murind putem învia,, – dragostea în plan cosmic, regretul neîmplinirii mereu reînviate (speranţă divină, tratată solemn, în sunetul clopotelor), ,,Maestrul Dinică a plecat…,, – un regret profund, cu versurile şi vocile în prim plan, rostite, nu numai intonate (potenţate şi aici de suportul în dublaj al lui Eugen Cristea).

Iniţial doar şapte cântece, la care se adaugă cele trei realizate şi în a doua versiune – cu colaborarea actorilor amintiţi, precum şi două ,,negative,, (instrumentale) – în total 12 ,,trackuri,, , aşadar un album complet, cu songuri care reuşesc să creeze un peisaj sonor divers şi plăcut, dezvăluind laturi neşteptate ale creativităţii şi disponibilităţilor lui Paul Polidor : vocea mult mai flexibilă, tonalităţi aparte, orchestraţii ingenioase, inspirata idee de a apela la vocile de un farmec deosebit ale cunoscuţilor actori Cristina Deleanu şi Eugen Cristea.

Un album discografic  extrem de interesant şi, putem spune, competitiv, termen folosit deseori în domeniul muzicii de largă circulaţie.

IUBIREA MEA, BUNĂ DIMINEAŢA!*

*=Cântec înregistrat UCMR-ADA

Toate lucrurile din această lume

Încep cu un gând

Încep cu o sete de cuvânt

Începem prin a defini avântul

Descifrând în gând cuvântul

REFREN:

Un gând apare din adânc

Şi soarele întinereşte faţa

Iubirea mea, eu spun:

Bună dimineaţa !

Iubirea se arată printre gânduri

Descoperă frumosul între rânduri

Descoperă frumosul ca etern

Aruncă răul spre infern

 

MUZICA: PAUL POLIDOR

VERSURILE: PETRU JIPA

ARANJAMENTUL MUZICAL

şi INTERPRETAREA: PAUL POLIDOR

**********************************

CRISTINA DELEANU: “Un trio de nedespărţit”

Mulți ani în urmă, spre douăzeci, cred, când ne-am întâlnit, nu bănuiam că numele Paul Polidor se va insinua încet-încet în preocupările noastre. Ale mele și ale lui Eugen Cristea./…/ Anii au trecut, nu fără a începe să colaborăm, iar surprizele oferite de Polidor au început să capete contur. Contur învelit tot în ciudățenii, pentru că rar am întâlnit o persoană, un intelectual cu apetență pentru o atât de mare diversitate în ceea ce produce. Paul scrie versuri sociale, versuri pentru copii, traduce (dar nu din orice limbă – ci din rusă, turcă, azeră, firește, și din engleză), cântă (în tot atâtea dintre limbile amintite), tipărește cărți și reviste care pun în pagini evenimente mai puțin știute, aș spune istorice, face spectacole educaționale în școli și grădinițe, iar în ultimul timp a ajuns la alcătuirea de audio-book-uri. La toate acestea, fără excepţie, vrând-nevrând, am ajuns colaboratori de nădejde (Eugen și cu mine). Mărturisesc că nu am crezut că această împrietenire se va face atât de intens și, mai ales, dezinteresat, pe toți apropiindu-ne – probabil – un același mod de a gândi și de a acționa făcând mereu lucruri, cu onestitate și netrâmbițate, care undeva, cândva, pentru cineva pot deveni importante. În orice caz, versurile, cântecele, acţiunile pentru copii, gândurile de a contribui într-un fel la educația oamenilor din jur, există, înseamnă sacrificiu și nopți pierdute, înseamnă dăruire și minte încercată. Iar străduința noastră comună înseamnă drag de semeni și că Polidor a găsit în noi cei mai apți colaboratori – poate și îndrăgiți de el – prin care să-și definească propriile și nesfârșitele inspirații ale unei munci fără odihnă. S-a născut astfel un TRIO de nedespărțit.

Pin It on Pinterest