Interviurile Polidor-2024: Haosul la Autoritatea Națională Fitosanitară ne ,,protejează” porția zilnică de pesticide ?… Analistul econ. Adrian Negrescu:,,Controalele statului sunt ineficiente în multe domenii ale economiei. Ori au prea puțini oameni, ori aceștia stau după șpagă și închid ochii la nereguli. Avem legi slabe, amenzile sunt simbolice, iar efectele le vedem la tot pasul. Din păcate, suntem în țara în care economia subterană, evaziunea sunt la ordinea zilei.”

Fragment din DECALOG (în curs de apariție la ONG Fundația ,,Paul Polidor”, 1998/1999-2024)

În imagine: omul de cultură și analistul econ. ADRIAN NEGRESCU

HAOSUL LA AUTORİTATEA NAȚİONALĂ FİTOSANİTARĂ NE ,,PROTEJEAZĂ”

PORȚİA   ZİLNİCĂ de PESTİCİDE ?…

P.P.: Ce le puteți spune românilor despre o problemă gravă privind  sănătatea și viața lor pe termen mediu și lung, pornind de la ancheta jurnalistică de mai jos, realizată și difuzată de postul tv DİGİ 24 pe 10 aprilie a.c. (titlu de burtieră: CUM NE LUĂM ZILNIC PORȚIA DE PESTICIDE): ,,Instituțiile statului habar n-au care este situația reală din piață: câte dintre legumele și fructele care ajung pe mesele românilor respectă limitele de pesticide incluse de lege?” sau:

,,/…/ în luna aprilie a acestui an (2024-n.red.) Autoritatea Fitosanitară testează în Capitală (adică capitală europeană, cacofonie intenționată -n.n.) :

a./- o ceapă verde;

b./-un usturoi verde;

c./-un leuștean;

d./- o salată;

e./-un spanac și

f./-un cartof, atât și nimic mai mult, în condițiile în care zilnic ajung la vânzare tone de produse; deși este sezonul verdețurilor, în tot Bucureștiul nu este testată nici măcar o ridiche roșie.”

Întreb și  eu, ca simplu cetățean: de 34 de ani deținătorii de putere din țara asta, apoi ,,partenerii noștri strategici…” sau poate ,,organismele europene…” nu știau că pentru populația României (aia de 10-15.000.000 de locuitori,      pe care parțial i-au umilit și cu cozi interminabile la recentul recensământ!…) Autoritatea  Națională  Fitosanitară  n-are, pentru testarea legumelor și fructelor, decât două (2!…) laboratoare amețite, adică la București și la Tg.Mureș ?!

A.N.: Din păcate, controalele statului sunt ineficiente în multe domenii ale economiei. Ori au prea puțini oameni, ori aceștia stau după șpagă și închid ochii la nereguli. Avem legi slabe, amenzile sunt simbolice, iar efectele le vedem la tot pasul. Din păcate, suntem în țara în care economia subterană, evaziunea sunt la ordinea zilei. Când autoritatea este slabă, când instituțiile nu funcționează se vor găsi producători locali, dar și importatori care să profite și să încerce să ne vândă produse de slabă calitate, care încalcă regulile în materie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest