Interviurile Polidor-2024. Sufletul economiei face recurs la istorie: Adrian Negrescu: Interviu în exclusivitate pentru cititorii revistelor internaţionale, concepute și editate de Fundația ,,Paul Polidor”-București, România (C.U.I.:11490102)-fragmente
FRAGMENTE DIN INTERVIU
P.P. Stimate domnule Adrian Negrescu, aș dori să creionăm în acest decalog un portret al relațiilor internaționale în aria interferențelor (social-economice, politice, militare, financiare, culturale, alimentare, și nu numai) al unei lumi care duce o luptă acerbă, ascunsă, dar și la vedere, o luptă într-un an cu alegeri capitale pentru distrugerea propriului dușman, fie că se numește globalism sau suveranism.
PARTEA A CINCEA: ÎN LUNA DRAGONULUI SĂ NE-AMINTIM UN PIC ȘI
DE ULTRA-MĂREAȚA CHINĂ, VIA BELGRAD-BUDAPESTA…
5.
P.P.: Sunt convins că, în analizele relațiilor economico-financiare internaționale, stați cu ochii și pe China… Exista o glumă în vremea studenției noastre (anii 80 ai secolului trecut): Mao Tze-Dun ar fi spus dușmanilor Chinei că, dacă se supără, îi bate doar cu bucătarii… Eu consider că ,,deținătorii de putere din România”, cum îi numea Dl.Călin Georgescu în 2014 (acum, în prag de alegeri, declarat ,,putinist” de media; apropo, românii nu mai au oameni politici de multă vreme…), au făcut greșeli greu de reparat atât în relațiile noastre cu Rusia, cât și în cele cu China ori Japonia. Bref: a se vedea ultimul caz, îngrozitor de penibil, cu primul ministru nipon, venit în vizită oficială la noi, lăsat de conducerea statului român să ,,frece menta”, nu ancestralul ceai de mentă japonez, pe la Muzeul Satului din București cu nevastă-sa…
Consideraţi că Ţara Dragonului mai poate fi o soluţie viabilă pentru redresarea economică a României, în în condițiile în care U.E. și S.U.A. interzic participarea Chinei la licitații pe proiecte economice de infrastructură în România, China ,,regrupându-se” și realizând rapid astfel de proiecte în Serbia, la un vecin (prieten ?…) de-al nostru, iar a doua cea mai mare bancă având capital chinezesc aud că este la Budapesta, alt vecin de-al nostru, care, cum se spune, ,,rupe gura târgului”, prin Viktor Orban, în relația cu U.E…
De curând ați afirmat la un post tv că, dat fiind atacul la ,,secțiunile” drone-rachete, atac al Iranului asupra Israelului, mărfurile chinezești către Europa ar putea ocoli Africa, ajungând să fie livrate europenilor la prețuri și de două-trei ori mai mari !
5.A.N.:
O escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, un eventual blocaj militar al rutelor de transport din regiune s-ar traduce prin efecte economice negative. Pe acolo trec majoritatea transporturilor de marfă din China, principalul exportator al lumii. O escaladare a conflictului ar duce, pe lângă o explozie a prețului petrolului, și o scumpire a tuturor produselor pe care le aducem din China, pe fondul creșterii primelor de asigurare și a costurilor de transport, vasele de marfă fiind nevoite să înconjoare întreaga Africă. De accea este extrem de important ca acest conflict să fie aplanat, să se găsească o soluție pașnică la criza din Gaza, de exemplu. În zona respectivă există exploatări de petrol și gaze de miliarde de dolari, ale celor mai mari companii producătoare din lume. O escaladare a conflictului din regiune ar readuce norii inflatiei și chiar ai recesiunii pentru Europa.
PARTEA ÎNTÂI:
PAȘTE DE 100 g. Șİ TOPUL SCUMPİRILOR DİN MARTİE 2024
1.
P.P.:Ați apărut în data de 11.04.2024, orele 13:33-13:34, la B1tv; emisiunea NEWS PASS, moderată de jurnalistul Laura Chiriac (în opinia mea probând un echilibru de prezentare și analiză al evenimentelor curente), emisiune în care afirmați că gospodinele din țara noastră se vor confrunta în mai 2024 cu varianta de achiziție a produselor tradiționale, gen formula ,,Paștele de 100g.”, viziune în balanță cu știrile despre topul scumpirilor din martie, în care bifăm concret:
a.-medicamentele (mai scumpe cu 20%);
b.-serviciile poștale;
c.-detergenții.
Cum vedeți efectele acestor elemente de natură economico-financiară, de utilitate zilnică pentru oameni peste exact un an, în aprilie-iunie 2025 când fatalmente necesarele, dar scârboasele ,,gogoși” electorale de azi se vor fi dezumflat în buzunarele populației ?…
1.
A.N.: 2025 va fi, din păcate, încă un an de sacrificii financiare pentru majoritatea românilor. După doi ani 2023-2024, în care am asistat la o scădere puternică a puterii de cumpărare pe fondul inflației, în 2025 vom vedea, din păcate, efectele negative ale anilor irosiți de după criza COVID. În loc să restructurăm statul, să reducem cheltuielile aberante, să luăm măsuri eficiente pentru a reduce economia gri, pentru a elimina concurența neloaială din economie, autoritățile s-au focusat pe măsurile cu caracter electoral, pe conservarea unei realități păguboase din punct de vedere economic. Iar în 2025 va veni nota de plată. Probabil ne vom trezi cu taxe mai mari pe case, pe mașini, pe venituri. Va fi un an de sacrificiu, din păcate, pentru majoritatea românilor în condițiile în care va trebui să strângem cureaua pentru a plăti excesele statului, datoriile uriașe făcute în ultimii ani, cheltuielile nesăbuite din 2023 și 2024. Taxe mai mari, un curs euro peste 5 lei, probabil o inflație în continuare ridicată, toate acestea vor contribui, din păcate, la accentuarea sărăciei, la scăderea puterii de cumpărare a majorității populației.
/…/
PARTEA A TREIA
HAOSUL LA AUTORİTATEA NAȚİONALĂ FİTOSANİTARĂ NE ,,PROTEJEAZĂ” PORȚİA ZİLNİCĂ de PESTİCİDE ?…
3.
P.P.: Ce le puteți spune românilor despre o problemă gravă privind sănătatea și viața lor pe termen mediu și lung, pornind de la ancheta jurnalistică de mai jos, realizată și difuzată de postul tv DİGİ 24 pe 10 aprilie a.c. (titlu de burtieră: CUM NE LUĂM ZILNIC PORȚIA DE PESTICIDE): ,,Instituțiile statului habar n-au care este situația reală din piață: câte dintre legumele și fructele care ajung pe mesele românilor respectă limitele de pesticide incluse de lege?” sau:
,,/…/ în luna aprilie a acestui an (2024-n.red.) Autoritatea Fitosanitară testează în Capitală (adică capitală europeană, cacofonie intenționată -n.n.) :
a./- o ceapă verde;
b./-un usturoi verde;
c./-un leuștean;
d./- o salată;
e./-un spanac și
f./-un cartof, atât și nimic mai mult, în condițiile în care zilnic ajung la vânzare tone de produse; deși este sezonul verdețurilor, în tot Bucureștiul nu este testată nici măcar o ridiche roșie.”
Întreb și eu, ca simplu cetățean: de 34 de ani deținătorii de putere din țara asta, apoi ,,partenerii noștri strategici…” sau poate ,,organismele europene…” nu știau că pentru populația României (aia de 10-15.000.000 de locuitori, pe care parțial i-au umilit și cu cozi interminabile la recentul recensământ!…) Autoritatea Națională Fitosanitară n-are, pentru testarea legumelor și fructelor, decât două (2!…) laboratoare amețite, adică la București și la Tg.Mureș ?!
3.
A.N.: Din păcate, controalele statului sunt ineficiente în multe domenii ale economiei. Ori au prea puțini oameni, ori aceștia stau după șpagă și închid ochii la nereguli. Avem legi slabe, amenzile sunt simbolice, iar efectele le vedem la tot pasul. Din păcate, suntem în țara în care economia subterană, evaziunea sunt la ordinea zilei. Când autoritatea este slabă, când instituțiile nu funcționează, se vor găsi producători locali, dar și importatori care să profite și să încerce să ne vândă produse de slabă calitate, care încalcă regulile în materie.
(VA URMA)