Centrul ,,Ion Fănescu”(București-Mrenești) al rev.,,Servicii secrete, film & culturologie”: co-editor al vol.(antologator: Dan-Matei AGATHON): Multilingvism: Leaders dans le film, un chef-d’oeuvre, signé Paul Polidor». Curs opțional de jurnalism audio-vizual și psihosociologie politică. Antologie de texte (1993-2023)
Dan-Matei AGATHON (antologator)
********************************************************************
Multilingvism: »Leaders dans le film, un chef-d’oeuvre, signé Paul Polidor». Curs opțional de
jurnalism audio-vizual și psihosociologie politică. Antologie de texte (1993-2023)
Lectori ai textelor autorului Paul Polidor (& Polidor Sommer între 1993-2023, selectiv):
prof.univ.dr.Mihai-Răzvan Ungureanu
(fost șef S.I.E. & prim-ministru al României);
prof.univ.dr.Adrian Severin (fost ministru de externe al României);
prof.univ.dr.Ioan Scurtu (fost dir. general al Arhivelor Naționale);
prof.univ.dr.Alesandru Duțu (istoric militar);
prof.univ.dr.Gheorghe Onișoru (fost președinte al Colegiului
Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității);
prof.univ.dr.Virgil Măgureanu (fost șef S.R.I.);
prof.univ.dr.Dumitru Borțun (SNSPA);
Adrian Negrescu (analist economic);
prof.univ.dr.Ilie Bădescu (istoric al culturii universale);
prof.univ.dr.Pavel Abraham (fost șef Agenția Națională Antidrog);
membri ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Dept.Onorific ONG:,,Academy of International Interferences Paul Polidor”(with ISSN:3061-4716): prof.univ.dr.emerit Dumitru Balan; Steluța Istrătescu; Victoria Milescu; Paula Romanescu;dr.Elena Armenescu;
prof.univ.dr.Antoaneta Olteanu (Universitatea București);
Martha Izsak (România-Israel); Corneliu Vlad (analist de politică externă); prof.dr.Tudor Opriș (critic literar);
prof.univ.dr. emerit Crina Bocșan-Decusară;
Elena Buică (Pickering/Toronto-Canada).
prof.univ.dr.Polidor Bratu (vicepreședinte al Academiei
de Științe Tehnice din România);
Eugen Cristea & Cristina Deleanu (culturologie teatru și film);
prof.Adriana Grigorescu (Vicepreședinte Ed.CDR-Gr.7 /Sect.2);
prof.univ.dr.emerit Ioan N.Roșca (istoric al filozofiei);
dr.Rodica Bogza-Irimie (culturologie lingvistică);
Volumul apare sub egida Centrului ,,Ion Fănescu”(București-Mrenești) al revistelor ,,Războaie, lideri și criminalitate transfrontalieră”(ISSN:2344-276X) & ,,Servicii secrete, film și culturologie”(ISSN:2668-5531); Consilier tehnic: Ștefan Carataș;
Contabil-șef: Paula Odorog; Consilier juridic : Av.Ovidiu-Lucian Moțatu (Baroul București); ISBN: 978-606-95463-3-8
Copyright-ul aparţine în exclusivitate autorului Paul Polidor și Editurii Cadrelor Didactice din România, înregistrată notarial la București (din cadrul Fundației ,,Paul Polidor”, C.U.I. :11490102 / fondată în 1998).
Reper:,,Recomand acest curs nu ca pe o obligație de studiu, ci ca pe o lectură fascinantă și profundă, utilă nu doar celor care sunt în procesul de învățare, ci tuturor celor care, sătui de mondenități și frivolități, doresc să își hrănească mintea cu ceva consistent. Iar cum creierul, ca orice organ, se atrofiază prin nefolosire, o să contrazic în această propoziție ce am spus mai înainte și o să enunț obligativitatea parcurgerii lucrării lui Paul Polidor ca exercițiu de igienă mentală. Plus, la fel de obligatoriu, măcar o parte din vasta colecție de filme recomandată ca suport de curs.”
IN MEMORIAM DAN-MATEI AGATHON
Antologie de texte de istorie și psihosociologie politică, realizată pentru ONG-Fundația ,,Paul Polidor” la începutul anului 2023 de către omul de cultură și politicianul Dan-Matei Agathon (cu completări pentru 2024 ale autorului-n.edit.) înainte de dispariția sa fizică (n.17.09.1949-d.20.07.2023) și înmormântarea cu onoruri militare.
Editura Cadrelor Didactice din România, București
*Proiectul de curs include atât articole reproduse complet, cât şi fragmente din studiile autorului, pentru lectura integrală a acestora putând fi consultate volumele de Paul Polidor:
- Istorie şi Cinema (1996-Ediţia întâi şi
2007-Ediţia a doua);
-
- Lideri şi contexte: ochiul dureros al istoriei. Eseuri (2009);
- Lideri şi contexte. Relaţiile româno-azere în aria interferenţelor,1992-2008 (2009);
- Cobai în Țara Dezamăgirilor: poezii sociale (2010);
- Film şi sociologie: criminalitatea transfrontalieră – apariţii în presa on-line occidentală (2011);
- Culturologie rusă: scrieri, tălmăciri, 1982-2012 (2012);
- Lideri şi contexte: istorie, film şi criminalitate transfrontalieră (2014);
- Lideri în film: curs opțional de jurnalism vizual și psihosociologie politică (2014);
- Lideri și contexte: ORA DE ISTORIE (2015, sub semnătura Polidor Sommer);
- Istorie și Cinema. După două decenii… (2017);
- Interferential Therapy: United Nations of Poetry. Tălmăciri din lirica universală (& note bio-bibliografice, 1983-2023), 2023
Dan-Matei AGATHON (antologator)
Multilingvism: »Leaders dans le film, un chef-d’oeuvre, signé Paul Polidor» :
curs opțional de jurnalism audio-vizual și psihosociologie politică: antologie de texte (1993-2023)
Editura Cadrelor Didactice din România, București-2024
PRECİZARE
Termenul LİDER nu face referire în acest volum exclusiv la liderii politici şi militari, ci, într-o accepţiune extinsă,
la orice conducător al unui grup, infracţional sau nu. Autorul
Reper:
http://www.rasfoiesc.com/educatie/psihologie/sociologie/Liderii-si-rolul-lor-in-dinami82.php
„Nu putem analiza influenţa de grup fără a surprinde principalele dimensiuni ale conducerii, ale acelui proces prin care un membru al grupului îi influenţează pe ceilalţi în vederea atingerii unor scopuri specifice ale grupului (Yukl, 1994)./…/ Studiile privind leadership-ul au mers, însă, /…/ mult mai departe, către o analiză psihoorganizaţională care a luat în calcul şi alte variabile. Astfel, în viziunea lui McGregor conducerea nu mai este înţeleasă doar ca un simplu comportament individual al liderului, ci ca un complex de relaţii între variabile diferite ca natură şi structură (obiective şi subiective; psihoindividuale, dar şi psihosociale şi psihoorganizaţionale).”(LİDERİİ Şİ ROLUL LOR ÎN DİNAMİCA GRUPURİLOR)
Dan Matei AGATHON (fost ministru al României):“Lideri în film: o capodoperă a genului, semnată Paul Polidor”
Un curs de jurnalism vizual în lumea dominată de imagine este o inițiativă cum nu se putea mai potrivită. Dacă la acesta se adaugă și psihosociologia politică, avem deja de a face cu un tratat complex, util nu doar celor care lucrează sau vor să activeze în domeniu, ci tuturor celor care vor să înțeleagă lumea în care se află și transformările din jurul lor.
Lucrarea descrie ascensiunea și rezultatele, de multe ori odioase, ale celor care au condus națiuni și care au trasat istoria în dramaticul secol XX și la începutul secolului XXI. Cum au ajuns aceștia la putere și cum și-au exercitat charisma nefastă? Răspunsul poate fi găsit în această lucrare.*
—————————
*Volumul Lideri în film: curs opţional de jurnalism vizual şi psihosociologie politică (pag.9) de Paul Polidor a fost lansat la Librăria „Mihai Eminescu” din Bucureşti pe 26 martie 2015.
Dan Matei AGATHON, ancien ministre de la Roumanie:
»Leaders dans le film, un chef-d’oeuvre,
signé Paul Polidor »
Un cours de journalisme visuel dans le monde dominant de l’image est une initiative à louer. Si à ceci s’ajoute la psychosociologie politique, on a déjà à faire à un traité complexe, utile non seulement à ceux qui veulent travailler dans le domaine, mais à tous ceux qui veulent comprendre le monde où se trouvent et les transformations qu’il subit.
Le travail décrit l’ascension et les résultats, parfois odieux, de ceux qui ont conduit des nations et qui ont influencé l’histoire du XXème siècle si dramatique et du début du XXIème siècle. Comment sont-ils arrivés au pouvoir? Comment ont-ils exercé leur influence néfaste? La réponse peut-être trouvée dans ce travail.*
—————————
*Le volume Leaders dans le film : cours optionnel de journalisme visuel et psychosociologie politique de Paul Polidor – lancé à la librairie „Mihai Eminescu” de Bucarest, le 26 mars 2015.
Dar documentarea nu ar fi completă fără vizionarea filmelor indicate ca reper de autor și, într-adevăr, pe lista recomandată se găsesc capodopere care fac parte din bagajul de cultură generală obligatoriu al oricui.
Mărturisesc că am văzut cu emoție cum capitolul în care vorbesc despre studiul de caz România se află încadrat între Colin Powell și Troțki, nu știu dacă a fost întâmplător, dar e, totuși, o galerie respectabilă…
Am participat la suita de interviuri a autorului plecând de la o premiză simplă pe care o enunț chiar la începutul capitolului în care apar ideile mele, cea prin care mi-am asumat de mult timp rolul ingrat de a vedea şi lucrurile bune din ţărişoara noastră. Un act de provocare în condițiile în care, așa cum observă autorul, trăim ”într-o ţară cu o mass-media în care toată lumea înjură pe toată lumea”.
Ce aflăm din această lucrare? Felul în care cinematografia a urmărit zbaterile și tragediile secolului al XX-lea și le-a exprimat într-un fel care concurează cu literatura.
Felul în care, dacă urmărești colecția de filme recomandată de autor, dar citești și această lucrare, îți faci o imagine clară despre felul în care lideri ambițioși, mânați de resorturi personale și de ambiții pe măsură, desenează harta și istoria lumii.
Autorul ne descrie o lume fascinantă în care politica se amestecă cu alcovul, în care asasinatul și pasiunile fac casă bună și în care arta abia dacă reușește să se țină pe urma complexității vieții pentru ca, uneori, să o depășească prin geniul și viziunea celui care surprinde un crâmpei de istorie.
Mais la documentation ne peut pas être complète sans le visionnage des films indiqués comme repères par l’auteur et on y trouve, en effet, des chefs-d’oeuvres qui font partie du bagage de culture générale obligatoire. J’avoue que j’ai éprouvé une certaine émotion lorsque j’ai vu le chapitre sur la Roumanie se situe entre Colin Powell et Trotzki (je ne sais pas si c’est par hasard ou non), c’est une galerie respectable… J’ai participé à la suite d’interviews de l’auteur partant d’une prémisse simple que j’énonce dès le début du chapitre où se trouvent mes idées, celle où j’assume le rôle ingrat de voir aussi les bonne choses qui se passent dans notre pays. Un acte de provocation dans les conditions où, comme l’auteur l’observe, on vit ,,dans un pays où on voit que dans les mass-média tout le monde insulte tout le monde.”
Qu’est-ce qu’on apprend de ce travail? La façon dont le cinéma a suivi les troubles et les tragédies du XXème siècle et les a exprimés dans un mode qui fait concurrence à la littérature.
La façon dont, si on suit la collection des films recommandés par l’auteur et si on lit son livre, on peut se faire une image claire sur le mode où des leaders ambitieux, épris par des raisons et des ambitions personnelles, dressent la carte et l’histoire du monde.
L’auteur nous décrit un monde fascinant où la politique se mélange à l’alcôve, où l’assassinat et les passions font bon ménage, où l’art suit parfois à peine la complexité de la vie, mais d’autres fois la dépassant, grâce au génie et à la vision de celui qui surprend un moment de l’histoire.
Recomand acest curs nu ca pe o obligație de studiu, ci ca pe o lectură fascinantă și profundă, utilă nu doar celor care sunt în procesul de învățare, ci tuturor celor care, sătui de mondenități și frivolități, doresc să își hrănească mintea cu ceva consistent.
Iar cum creierul, ca orice organ, se atrofiază prin nefolosire, o să contrazic în această propoziție ce am spus mai înainte și o să enunț obligativitatea parcurgerii lucrării lui Paul Polidor ca exercițiu de igienă mentală. Plus, la fel de obligatoriu, măcar o parte din vasta colecție de filme recomandată ca suport de curs.
Felicit autorul pentru munca depusă și pentru cursivitatea textului, pentru felul în care a adunat la un loc, sub un numitor comun, nume precum:
*NİCOLAE CEAUŞESCU și
*GİSCARD D’ESTAİNG,
*NİCOLAE TİTULESCU şi
*MAXİM LİTVİNOV,
*TRUJİLLO Y MOLİNA RAFAEL LEONİDAS,
*GHEORGHE GHEORGHİU-DEJ și
*İMRE NAGY,
*NİKİTA HRUŞCİOV și
*CHE GUEVARA,
*FİDEL CASTRO și
*SADDAM HUSSEİN,
*BASHAR AL-ASSAD şi ESMA AL-ASSAD,
*STALİN,
*ANTONESCU și
*HİTLER,
*KENNEDY şi
*MAO TZEDUN,
*NİXON și
Je recommande ce cours non pas en tant qu’obligation d’étude, mais en tant que lecture fascinante et profonde, utile non seulement pour les étudiants, mais aussi pour ceux qui en ont assez de mondanités et de frivolités et qui désirent nourrir leur cerveau avec quelque chose de consistent. Et comme le cerveaux, comme tout autre organe, s’atrophie à force d’être paresseux, je vais contredire ce que je viens de dire et je vais parler de la nécessité de cette lecture comme exercise d’hygiène mentale.
Même nécessité de parcourir la vaste collection de films recommandés comme corpus. Je félicite l’auteur pour son travail, pour la plaisir de la lecture, pour avoir mis ensemble des noms tels
*NİCOLAE CEAUŞESCU et
*GİSCARD D’ESTAİNG,
*NİCOLAE TİTULESCU et
*MAXİM LİTVİNOV,
*TRUJİLLO Y MOLİNA RAFAEL LEONİDAS,
*GHEORGHE GHEORGHİU-DEJ et
*İMRE NAGY,
*NİKİTA HRUŞCİOV et
*CHE GUEVARA,
*FİDEL CASTRO et
*SADDAM HUSSEİN,
*BASHAR AL-ASSAD et ESMA AL-ASSAD,
*STALİN,
*ANTONESCU et
*HİTLER,
*KENNEDY et
*MAO TZEDUN,
*NİXON et
*HENRY KİSSİNGER,
*JOE BİDEN și
*COLİN POWELL, plus, de asemenea,
*SLOBODAN MİLOŞEVİCİ.
Din tot acest efort a rezultat o capodoperă a genului pe care o recomand cu plăcere tuturor celor care doresc să se uite cu atenție spre lumea în care trăim și să înțeleagă de ce, cum și cine. Lectură, dar și vizionare plăcută!
Dan Matei Agathon 22 martie 2015
*HENRY KİSSİNGER,
*JOE BİDEN et
*COLİN POWELL, ainsi que
*SLOBODAN MİLOŞEVİCİ.
De tout cet effort a résulté un chef-d’oeuvre du genre que je recommande avec plaisir à tous ceux qui désirent regarder avec attention vers le monde où ils vivent, mieux comprendre pourquoi, comment et qui…
Bonne lecture, bon visionnage!
Dan Matei Agathon
le 22 mars 2015
Traduit par Mihai Murariu