Fest,,Polidor”2019: Fănescu își amintește de Budală-30 de ani de la moarte (1989)

MARI INTERPREȚI INSTRUMENTIȘTI ÎN ARHIVA AUDIO A FESTIVALULUI ,,PAUL POLIDOR”

COMEMORARE MARCEL BUDALĂ: 30 DE ANI DE LA MOARTEA FIZICĂ (1989-2019)

În CD-urile muzicale apărute la Casa de Discuri a Fundației ,,Paul Polidor” între 2017 și  2019 (ONG fără scop lucrativ, neplătitoare de TVA) este marcat momentul în care, în două imprimări de arhivă ale îndrăgitului cantautor Ion Fănescu, la acordeon evoluează renumitul Marcel Budală, prin acest articol programele de interferențe culturale ale ONG-ului comemorând 30 de ani de la trecerea în neființă a instrumentistului.

Pe copertele CD-urilor figurează textul (aici un fragment) apărut la Wikipedia:,,Marcel Budală (n.9 iulie 1926,Câmpina-d.6 ianuarie 1989, București) a fost un cunoscut acordeonist român de origine țigănească, faimos pentru interpretarea muzicii lăutărești /…/.”

Cantautorul Ion Fănescu își amintește:,,Am imprimat cele două piese (care figurează în discurile de arhivă ale Festivalului Internațional Paul Polidor) în anul 1987, avându-l ca acompaniator pe Marcel Budală. Era METRONOM, din priviri TE DIRIJA, cum spuneam noi, era MESERIAȘ… Având un acordeon imens, stătea pe scaun atunci când imprima bucățile respective, pe care le compunea pe loc, n-avea nevoie de note muzicale, îi cântai melodia  și el O LUA DIN ZBOR !…” Dumnezeu să-l odihnească în pace, pentru că avea un suflet nobil, dăruind mereu  din prea plinul inimii sale…”

Festivalul-Concurs ,,Paul Polidor” de Interferențe Culturale Internaționale

(Ediția a XX-a, București, nov.2019)