Recitalul ,,Paul Polidor”Grup -14 nov. 2019, reper:,,Invocation” pe versuri de Iulia Hasdeu

În imagine (preluare de pe site-ul Asociației ,,Iulia Hasdeu”): actorii Cristina Deleanu & Eugen Cristea (foto stânga) alături de compozitorul-interpret Paul Polidor (foto dreapta), protagonistul recitalului cu muzica sa originală în limbile franceză, bulgară, turcă, germană, rusă, spaniolă, azeră și română, alături de membri ai Asociației Culturale ,,Iulia Hasdeu” după un recital maraton, cu adevărat istovitor…(14 nov.2019, Centrul Cultural ,,Mihai Eminescu” al Primăriei Sectorului 2, București).

Prof.Univ.Dr.Crina Decusară Bocșan:,,Paul Polidor – recunoașteri internaționale(2009-2019)”. De când e lumea și Pământul poetul este înfrățit cu poezia: ea îl ridică, el o înalță. Poetul acela este Paul Polidor. Mereu trece dincolo de țărmurile poeziei, nu se lasă înlănțuit de vers, îi află note melodioase și culori estompate în intenția de a depăși valuri, diguri. Pentru el nu există țărmuri, mereu în dorința de a captiva noi spații, dar și noi adepți. Adepții lui Paul Polidor sunt copiii și tinerii modelați de setea de cultură. El deține flautul fermecat cu care îi atrage pe toți spre ,,Sung Poetry” & ,,Poetic-sequential music”, spre experimente și dezvăluiri în concursuri artistice naționale și internaționale. Paul Polidor atrage cu harul său generații și generații, iar reversul medaliei îl reprezintă recunoștința ce i-o poartă zecile, sutele de elevi cu care mergea în spectacole, în concursuri artistice, poeți și compozitori lăsați în umbră de trecerea timpului, dar și diplomele și recunoașterea meritelor de apostol de către cei care îi înțeleg misiunea (atât prin accesul la valorile autentice, cât și prin creșterea unor valori autentice). De aceea, nu întâmplător câteva din ultimele recunoașteri internaționale (Paul Polidor a devenit membru al Academiei de Literatură și Arte a Ucrainei în 2016) ale operei sale de interferențe culturale poartă numele unor personalități marcante din istoria culturii universale: laureat & medaliat al premiilor internaționale ,,Iulia HASDEU”(în 2009) & ,,Mikola GOGOL”(în 2017, din partea statului ucrainean); premiile ,,Francesco PETRARCA”,1304-1374″(din partea:,,L’Accademia internazionale di Letteratura, Arte e Comunicazione Italia-Germania”-Roma, 2019); ,,Franz KAFKA”,1883-1924″(din partea:,,Internationale Akademie für Literatur, Kunst und Kommunikation / Vertretung in Deutschland – Österreich – Tschechische Republik”, Frankfurt-Germania, Viena-Austria, Praga-Republica Cehă, 2019), iar ultima oră la începutul anului 2020: premiul ,,Heinrich Böll”(1917-1985, laureatul Nobel pentru literatură în 1972) din partea:,,Internationale Akademie für Literatur, Kunst und Kommunikation / Vertretung in Deutschland – Ukraine”. Dacă ar fi să ne referim doar la un reper inter-cultural, Petrarca și-al său  ,,Canzoniere”(1360) nu este un nume pe care tinerele generații să-l dea la o parte atunci când abordează cu seriozitate în Festivalul-Concurs ,,Paul Polidor” repere ale istoriei culturale europene, fie și cea de acum 700 (șapte sute) de ani…”

Din prezentarea doamnei dr.jurist Maria Besciu:,,INVITAȚI SPECIALI: Cu peste 20 de roluri de film, numeroase piese de teatru, seriale, teatru radiofonic, doamna directoare din seria de filme „Liceenii”, profesoară de actorie la Academia de artă „Luceafărul”, distinsa doamnă, Cristina Deleanu a fost atrasă în copilărie, ca Iulia, de pictură și desen, dar sub influența colegelor și prietenilor a devenit actriță.// Absolvent de IATC, cu numeroase roluri pe scena TNB, roluri în teatrul TV și radiofonic, prezentator și realizator de emisiuni TV, regizează și compune ilustrația muzicală a unor piese de teatru, colecționar de chibrituri, domnul Eugen Cristea a publicat un volum de proză și a tradus literatură beletristică, iar în anul 2004 a fost răsplătit cu Ordinul Meritul Cultural.(Nota Editurii Fundației ,,Paul Polidor”: în anul 2007 Eugen Cristea a publicat la editura noastră volumul ,,Polidor, băiatul de aur” cu amintiri despre spectacolele și proiectele inter-culturale, realizate alături de Paul Polidor între 1993-2007) // Poet, traducător, membru al Academiei de Literatură și artă a Ucrainei, cantautor și compozitor de muzică poetic–secvențială, inspirat fiind de „Ciacona în fa minor” a compozitorului german baroc Johann Pachelbel, tălmăcitor de poezie străină, Paul Polidor reușește să o traducă în cântec, ajungând la inima și sufletul auditoriului. „Purtător al restului de jar”  Paul Polidor ne-a încântat cu recitalul “IULIA HASDEU și lirică universală cântată”, folosind efecte timbrale deosebite. Cu această ocazie s-a lansat antologia audio: Paul Polidor – „Iulia Hasdeu și lirica universală cântată” a editurii Fundației Paul Polidor, București, 2019.”

Reper:,,INVOCATION, pe versurile IULIEI HASDEU, este o

rugăciune elegiacă, sfâșietoare. Orga acompaniază o muzică

divină, înălțătoare. Un evident patos în interpretarea lucrării

produce o emoție nestăpânită, muzica cerându-se reascultată

până la saturație. Vibrația interioară a artistului este prelungită

de prezentarea pasională a propriei compoziții.”(din volumul

,,Paul Polidor – reformator al Poeziei Cântate” de Emanuel

Craiu, Editura Fundației ,,Paul Polidor”, București, 2009;

Prefață de dr.Dumitru Balan;

Postfață de dr.Marcel Frandeș – Universitatea Națională de Muzică, București).