Eugen Cristea: Decalog-70 (P.I)&Song ,,Iubirea mea, bună dimineața!”- by Petru Jipa (Germany) Music by Paul Polidor

În imagine: Paul Polidor (Director-fondator al revistei ,,PERSONALITĂȚI ÎN ARIA INTERFERENȚELOR INTERNAȚIONALE”) și protagonistul numărului 7 al revistei, vedeta TVR, MARINA ALMĂȘAN (Fotografie de arhivă ONG)

,,IUBIREA MEA, BUNĂ DIMINEAȚA!Music, arrangements and performed by Paul Polidor (Romania)& Lyrics by Petru Jipa (Germany) Variantă imprimare AUDIO-CD cu suport vocal actoricesc: Eugen Cristea & Cristina Deleanu. Enjoy!

NGO-Archive (In Romanian): EUGEN CRISTEA: DECALOG-70. Interviu aniversar realizat de Paul Polidor (Membru al Academiei de Literatură și Arte a Ucrainei): 1.P.P.: Vechiul meu prieten Eugen Cristea (,,vechi” însemnând aroma unui vin parfumat, însă puternic, pe care îl savurau un Calboreanu sau Vraca în secolul trecut…), încercând să creionez acest interviu-decalog al vârstei tale de 70 de primăveri și recitind    interviurile   ,,omonime” de-acum 5 și, respectiv, 10 ani, adică DECALOG-60 & 65, vreau să mărturisesc Adevărul în fața unui public fidel artelor: nimic în acele interviuri despre angoasele reale din timpul pandemiei Covid (2020-2022) ori șocul pe care l-am trăit într-o vară pre-pandemică, în care o știre TV spunea că actorul Eugen Cristea a suferit un atac cerebral (repetat într-o altă formă cu câteva zile în urmă): spune-mi, cum vezi tâmpenia acestor ultimi 5 ani de crize  de care nu mai scăpăm ?  1.=E.C.: Nu e o tâmpenie, e chiar un cretinism. Un cretinism mondial! Absolut normal, când lumea e la mâna unui mic grup de nenorociți, urâți fizic și psihic, frustrați, plini de ură, cretinii nici măcar pe ei nu se iubesc, lipsiți de un pic de dragoste în copilăria lor nefericită, și care acum se răzbună pe milioane de oameni normali în speranța că aceste torturi psihice destinate umanității îi vor ajuta pe ei, jigodiile, să găsească ceva alinare. Prin răul făcut altora… Cum să fie lumea normală, când e pe mâna unui dement obsedat de război, a unui suferind de senilitate ultraavansată, a unei jigodii franțuzite lipită cu clei de rahatul numit neomarxism și de cretinătatea numită ,,corectitudine politică” ? Ptiu! A! Plus slugile băloase din conducerea bietei Românii…=========================================================================

2.P.P.: Revenind pe pământul amintirilor: am în față  o fotografie în sepia de-acum peste o jumătate de secol, Cîmpina, 27.V.1968. Aproape că nu-l recunoști pe Eugen Cristea. Observ, însă, un tânăr suplu, rafinat, purtând în jurul gâtului, probabil, mătasea metaforelor din recitalurile sale de mai târziu, privind profund, peste degetele de pianist, către lumea spiritului.Și ce-nseamnă scris pe fotografie verso:,,TOPAZE” ? 2.=E.C.: Este o fotografie făcută înaintea plecării într-o primă deplasare cu Teatrul Național, la Câmpina, cu piesa ,,TOPAZE”, de Marcel Pagnol, în regia lui C. Dinischiotu, în rolul principal fiind inegalabilul Grigore Vasiliu-Birlic. Aveam 16 ani și pășisem deja pe scena Naționalului. Să n-avem vorbe…============================================================================

3.P.P.: Știi că am scris câteva volume de analize dintr-o serie pe care am numit-o ,,Lideri în film”(între semnele lor zodiacale și elemente de psiho-sociologie politică) și observ cu stupoare că de un an-doi de zile există un soi de atac asupra destinului unor personalități născute în 1952 (înțelepciunea chineză adaugă și ianuarie 1953). Acest atac continuă, se pare, și în 2022. Vorbim, totuși, de cel mai puternic semn din culturologia chineză, Dragonul/1952 și dau câteva exemple: fostul ambasador al Azerbaigeanului în România, unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, nu este arestat la Belgrad (unde fusese numit după București), ci la Baku (venit, zice-se, în concediu); folkistul Vali Sterian (moarte stupidă); recent, folkistul Victor Socaciu (moarte la fel de stupidă); poate cea mai puternică femeie a lumii de la acea vreme, Evita Peron din Argentina, moare brusc la 33 de ani în anul fatidic 1952…; actorul Eugen Cristea (da, născut tot sub același semn, nu pot zice că-i Fericirea-ntruchipată înainte de un alt control medical) și, Bomboana de pe Colivă, cel mai mare Țar al Planetei, Vladimir Vladimirovici Putin, născut în 1952 și, de plictiseală, s-a apucat să omoare civili în Ucraina cu trei săptămâni în urmă (24 febr.2022-n.n)! Ce-hovian… ce crezi, Eugen, o să ningă-n Africa?… 3.= E.C.: ,,ĂȘTIA” sunt în stare de orice, deci va ninge în Africa, numai că Africa va fi undeva la Polul Nord, care, între timp, va fi sub apele Mediteranei… Sunt un mare adept al ,,teoriei conspirației”, mai ales că tot ce s-a scris despre nenorocirea asta de pLandemie (sic!) s-a adeverit și se adeverește pe zi ce trece…========================================================

4.P.P.:        Dacă      ne-ntoarcem     cu 40 de ani în  urmă,  găsesc  între fotografii vechi de arhivă, imagini dintr-o perioadă mai puțin știută despre viața ta artistică, așadar cititorii Decalogului-70 cum ar trebui să înțeleagă acele imagini cu tine având explicațiile A.=CENACLUL ,,FLACĂRA” la Bistrița / Pantomima ,,TEHNOCRAȚIE” și B=CENACLUL ,,FLACĂRA” la Cluj-Napoca / LUMINĂ! LUPTĂ! LIBERTATE!, ambele din 1976 ? 4.=E.C.: Nu e chiar mai puțin știută, cu atât mai mult cu cât în CENACLUL FLACĂRA am stat 5 ani de zile. Poate cei mai frumoși ani ai tinereții mele. Spre deosebire de o serie de lași, eu mă mândresc cu prezența mea în Cenaclu. Împlinesc 70 de ani, nu mă mai interesează părerea nimănui. Și nici nu vreau să mă cert cu cineva, că nu mai am timp să mă împac… Cât privește întrebarea, la Bistrița, pantomima mea ,,Tehnocrație” a avut un succes imens, fiind un număr foarte curajos și, deci, periculos pentru acele vremuri. A doua poză este la Cluj, cu celebrul semn LUMINĂ, LUPTĂ, LIBERTATE! Ce să vezi, valabil și azi, nu crezi??? Să explic: lumina a fost scumpită ordinar de grupul de nenorociți aflați la putere. Lupta trebuie să continue, nu? Libertatea? Poftim? Mai există așa ceva în regimurile totalitare? Libertate cu pulanele și tunurile cu apă, cu gazele lacrimogene? Cu câini de luptă? Cu pumnul în gură pentru presa NEaservită??? Mă lipsesc, dragul meu…