Codruț Croitoru despre muzica lui Polidor în ,,Pentru tine plâng, pentru tine strig”

,,…Primii pași pe o scenă, primii pași într-un studio de înregistrări, primul material audio pe care am apărut vreodată se leagă de Paul Polidor. Cum așa ? Foarte simplu și frumos. M-am născut în Pitești, oraș în care am și crescut, iar la vârsta de 8 ani, pe când eram în clasa a doua, elev al liceului de artă, la pian, datorită pasiunii mele nemărginite pentru muzică, părinții m-au înscris într-un grup de copii proaspăt înființat, iar compozitorul cântecelor acestui grup era, ați ghicit, Paul Polidor. Au urmat filmări la televiziunile naționale de atunci, spectacole cu sala plină, tot felul de apariții media și, mai mult decât atât, înregistrarea unui album. Deja aceste elemente enumerate până acum ar trebui să ne facă să spunem că realizările din acei tulburi ani (1994-1997), pe care le-a avut Paul Polidor cu grupul de copii Ștrengarii, sunt suficiente pentru ca orice om cu bunăvoință să îl aprecieze pe acest special artist. Fac o paranteză și vă spun cu sinceritate: există în ziua de azi zeci, sute, poate mii de grupuri de copii, dar nu știu dacă găsim unul sau două care să interpreteze măcar cântece originale, nu mai adăugăm să și lanseze un album. Mare atenție. Vorbim de copii cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani. Nu știu cine s-a mai înhămat la un asemenra proiect, și i-a mai și ieșit, cum se spune. Ei bine, lui Paul Polidor i-a ieșit, și încă foarte bine.  Să mai adaug și că acel album nu este unul obișnuit, ci este chiar unul tematic ? Să adaug că acel album, interpretat în mare parte de noi, copiii din acele vremuri, dar și de Paul Polidor și alți invitați minunați, are titlul profund “Pentru tine plâng, pentru tine strig!…” și este dedicat Basarabiei și lui Ilie Ilașcu ? Recunosc că noi, copii fiind, nu eram capabili la vremea aceea să înțelegem la justa valoare profunzimea muzicii și versurilor acestui album, însă, credeți-mă că, ulterior, după cei peste 20 de ani de studiu muzical pe care îi am, reascultând materialul,  l-am înțeles și mai bine; cred și acum că acel disc ar merita reînregistrat, bineînțeles cu alți copii, reorchestrat la standardele și posibilitățile actuale, fiindcă mesajul este perfect valabil și în ziua de azi, iar cântecele merită mai multă atenție, merită scoase din nou la lumină…”

Repere culturale furnizate de Fundația ,,Paul Polidor”:

1994-1995: apare la firma ,,Domino”(Editor: Romulus Popescu) caseta audio ,,Generație de sacrificiu”(Muzica și interpretarea: Paul Polidor; Versurile: Liviu Voinea; Orchestrația: Liviu Prossi)-Piesa ,,Ilie Ilașcu Românul” interzisă de aproape toate posturile radio-tv din România. 1995-1996: Paul Polidor compune muzica pentru caseta audio a Grupului ,,Ștrengarii” din Pitești (Fondatorul  grupului: Prof. Steluța Istrătescu), propunând spre interpretare copiilor o parte din piesele stilului ,,Poetic-Sequential Music” prezentate publicului în festivaluri internaționale de lirică sau celebrele saloane literare din Moscova, Aleksandrov, Riazani (Federația Rusă), Struga Poetry Evenings, Skopje & Veles (Macedonia), Filarmonica din Chișinău, Babylon-Baghdad (Iraq), Niș (Serbia); Magdeburg (Germania), Veliko-Târnovo & Ruse (Bulgaria), Filarmonica din Tg.Mureș, Baku (Azerbaidjan), Nadlak, Las Palmas de Gran Canaria (Insulele Canare-Spania) ș.a.