Despre Ion Fănescu & ,,Paul Polidor” Group (patru decenii de interferențe internaționale)

DESPRE ION FĂNESCU & ,,PAUL POLIDOR”GROUP (patru decenii de interferențe internaționale)

Cele 28 albume și 42 casete de autor, cu titluri diferite, cuprinzând diverse genuri ale muzicii populare, 50 de ani de activitate solistică în calitate de interpret invitat în spectacole ale unor instituții de stat sau particulare, cu participare în majoritatea cazurilor benevolă și pentru cauza nobilă a aducerii bunei dispoziții și culturalizării publicului, nenumărate difuzări în emisiuni ale Societății Române de Radiodifuziune, ale Televiziunii Române, ale altor instituții media, înregistrări în studiourile Radio și în cele ale Casei de discuri Electrecord, ale studioului Eurostar, activitatea solistică și discurile apărute ca membru de bază al Fundației ,,Paul Polidor” și al revistei ,,Personalități în aria interferențelor culturale internaționale“, articolele apărute în cotidiene și reviste de cultură sub semnătura unor muzicieni, îl recomandă pe Ion Fănescu drept unul dintre redutabilii interpreți continuatori ai tradițiilor vâlcene. Este rapsod pentru că nu a întrerupt firul cântării din copilărie și adolescență și moștenește vechi cântece de la tatăl său, rapsodul Gheorghe Fănescu din Crețeni, și de la cei care îl acompaniau pe acesta în anii 50 ai secolului XX: consătenii Ilie al Chivii la vioară, Florea Coadă la contrabas și Sandu Gârlescu la țambal mic. Textele baladelor ,,Tătarul” și ,,Moș Novac” le cunoaște din culegerea lui Petre Dulfu, iar melodiile de la lăutarul Ilie Alchivii. Părinții săi au fost, timp de 14 ani, membrii ansamblului de cântece și dansuri din comuna natală Crețeni și i-au deschis orizontul către un stil de viață sănătos, în care cântecul și dansul popular au un rol important și esențial. Pentru pasiunea lui, Ion Fănescu a îndurat și trecut cu bine peste multe privațiuni și piedici știute doar de rude și de prietenii apropiați.  Destinul l-a condus pe Ion Fănescu la București, unde a fost elevul profesoarei Constanța Zavaidoc la școala populară de muzică din strada Mircea Vodă. De la început a demonstrat stăpânirea emisiei vocale cu susținere diafragmatică.

A debutat în anii 70’ ca tânăr interpret la casa de discuri Electrecord, recomandat de Constanța Zavaidoc și celebra interpretă de muzică populară și romanță Ioana Radu. Regizor: Vasile Sibana, maestrul de necontestat al standardelor muzicale, tehnice și interpretative. A cântat cu acordeonistul Marcel Budală și orchestra dirijată de Radu Voinescu, cu orchestra Ansamblului ,,Rapsodia Română”, cucerind trofeul concursului național ,,Mugurel de cântec românesc”. A fost îndrumat și apreciat deseori de etnomuzicologul Emilia Comișel și de compozitorul Florin Comișel, ambii apreciindu-i repertoriul folcloric valoros. Tot la recomandarea Constanței Zavaidoc, fiind considerat cel mai talentat elev al ei, a fost recomandat pentru comisia de înregistrări cu Orchestra de muzică populară Radio. În acest fel, a ajuns să fie susținut în cariera sa artistică de realizatorii de emisiuni Alexandru Fabian, Eugenia Florea, Angela Marinescu, de Mădălin Voicu, dirijorul Orchestrei de cameră Radio, de Marius Olmazu, Paraschiv Oprea și Adrian Grigoraș, dirijorii Orchestrei de muzică populară Radio. După câștigarea trofeului ,,Mugurel de cântec românesc” ar fi putut deveni solist al ansamblului ,,Rapsodia Română”, partener de cântec oltenesc cu Maria Apostol, câștigătoarea concursului ,,Floarea din grădină”, dirijori fiind Ionel Budișteanu și Paraschiv Oprea. Ion Fănescu a participat ca solist al orchestrelor dirijate de Paraschiv Oprea și Marius Olmazu, în turnee de muzică populară în țară și peste hotare, în Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia și la Novi Sad, la românii din Voivodina, Serbia, mai ales acestor români din Serbia nu le stăteau picioarele de dansatori la auzul cântecelor oltenești ritmate, ale lui Ion Fănescu. La Radiodifuziunea Română a debutat după anul 1990, înregistrând cu orchestra dirijată de Paraschiv Oprea, revenind în anul 2014 cu înregistrări sub conducerea lui Adrian Grigoraș. Îndrăgit solist al ascultătorilor postului național Radio România Antena Satelor și Radio România Actualități, al posturilor regionale din Radio România, în special Radio Craiova, fiind difuzat o vreme și la postul Radio România Cultural, Ion Fănescu a primit aprecieri din partea românilor din țară și a celor care lucrează peste hotare, din Israel până în Canada. După 2017 Ion Fănescu a devenit membru și partener în conducerea Fundației ,,Paul Polidor”, în calitate de solist de muzică populară, Paul Polidor fiind un renumit traducător român, scriitor, cantautor, director al revistei ,,Personalități în aria interferențelor internaționale”. Autor al cărților ,,Lideri și contexte. Ochiul dureros al istoriei. Eseuri”, ,,Relațiile româno-azere în aria interferențelor (1992-2008)”, distins cu Premiul Internațional pentru Literatură ,,Triumf – Gogol” în anul 2017, pentru ,,excepționala sa activitate civică și de creație, pentru promovarea literaturii, culturii și istoriei Ucrainei, dragostei și păcii între popoare, pentru publicațiile sale pe tema libertății cuvântului și memoriei jurnalistului Gheorghi Gongadze”. Despre Ion Fănescu au scris Titus Andrei, Florin-Silviu Ursulescu, scriitorii Ion Machidon, Ilie Olaru Delavulpești, Paul Polidor, și au realizat cu el interviuri radiofonice Aurelian Popa Stavri, Polina Gheorghe și Mariana Stănescu. Ultimul album solo al artistului a fost ,,Viață, nu te trece!” la Casa de Discuri EUROSTAR în anul 2011. (AURELIAN POPA STAVRI)

Sfârșitul părții întâi.

NOTA EDIT.:

Despre recentele albume ale artistului în colaborare cu Casa de Discuri a Fundației ,,Paul Polidor” într-un articol de arhivă culturală semnat Fundația ,,PAUL POLIDOR”. În imagine: Ion Fănescu & Paul Polidor în tabăra de creație ONG de pe litoral.