2010: Poetul Petru Jipa (Germania) alături de artiștii Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Paul Polidor la un recital dedicat unui mare liric al lumii turcice: Vahabzadə Bəxtiyar Mahmud oğlu və ya Zəkəriyya oğlu. (16 avqust 1925, Nuxa – 13 fevral 2009, Bakı) ! International ,,Paul Polidor Fest.Ed.XI”

Music, arrangements and performed in Azerbaijanian: Paul Polidor (Romania)

Lyrics by Baxtiar Vahabzade (Azerbaijan, 1925-2009)

Technical Councellor: D.Chirilă

2010: Cristina DELEANU & Eugen CRISTEA: VOCEA LUI PAUL POLIDOR, MEREU

SURPRINZĂTOARE, CU UN AMBITUS ADESEA ULUITOR

Preluare din volumul cu insert CD muzical gratuit: ,,Muzica lui Paul Polidor în casa familiei Tarkovski”(2019) de Eugen Cristea

Un nou spectacol semnat Paul Polidor, un nou triumf al culturii cu adevărat autentice, o nouă dezamăgire legată, ca de obicei, de prezenţa publicului care, tot ca de obicei, nu ştie ce pierde. Dar, mă rog, asta e treaba lui. A publicului, vreau să zic! Spun toate acestea pentru că – într-adevăr – publicul a avut ce pierde nevăzând spectacolul-recital jubiliar dedicat de către Paul Polidor marelui poet Bahtiar Vahabzade, spectacol desfăşurat la Palatul Naţional al Copiilor pe 3 noiembrie a.c. Marele poet al Azerbaigeanului a lăsat o operă poetică demnă de mari poeţi ai lumii, plină de sensibilitate, de viaţă, uneori plină de strigăt. Şi Paul Polidor a izbutit – aşa cum o face de obicei – să surprindă în spectacolul său cele mai intime şi adevărate subtilităţi ale poeziei autorului din Azerbaigean. Ce ni s-a părut deosebit a fost felul în care Polidor a izbutit să aşeze pe muzică versurile marelui poet. Trebuie să spunem că – practic – Polidor a făcut din fiecare piesă o micuţă capodoperă, ca un fel de arii de musical. Pe lângă perfecta îmbinare text-muzică, am apreciat la superlativ vocea lui Paul, mereu surprinzătoare, variată şi cu un ambitus adesea uluitor. Cel puţin la notele înalte, Paul e chiar imbatabil. „Ey, Qadın //Hei, femeie!” de mare sensibilitate, a beneficiat şi de rostirea în limba română, plină de duioşie, a actriţei Cristina Deleanu, constantă colaboratoare a lui Paul. „Mama mea”, de această dată cântată în limba rusă, s-a bucurat de un mic dans poetic alături de „piticuţele” Maria Ionescu şi Zaheda Bahbouh, îndrumate de neobosita Simona Polidor, care a şi prezentat întreaga manifestare.Nu dorim însă a vă plictisi cu întregul desfăşurător al spectacolului, pentru că nu am putea conteni cu vorbele de laudă la adresa realizatorilor. Amintim doar şi de prezenţa violonistului Ion Olteţeanu, cu care Paul a cântat „live”, a criticului muzical Marcel Frandeş, a actorului Eugen Cristea. Nu trebuie să uităm acordarea titlului de membru post-mortem al Academiei „Paul Polidor” marelui poet aniversat şi de prezenţa în sală a excelenţei-sale, ataşatul cultural al Republicii Azerbaigean, încântat de prestaţia celor de pe scenă. Un spectacol foarte curat, făcut cu mare dăruire, care, repet, merita o soartă mult, mult mai bună. Poate că aceste modeste rânduri vor izbuti să semnaleze măcar istoriei literare un eveniment cultural de excepţie. Eveniment pe care ni l-am dori repetat cât mai curând. Eventual, cu mai mult public… Poate convingem şi câţiva nenorociţi de „ultraşi” să lase un pic bătaia de pe stadioane şi să mai intre şi într-o sală de spectacole. Eu încă mai aştept. NOI încă mai aşteptăm…  Felicitări încă o dată, dragul nostru Paul !  NU TE LĂSA!”

Cristina DELEANU & Eugen CRISTEA

Bucureşti, 13 noiembrie 2010